През последния месец на миналата година по делата за корупция, заведени от НДБК, са били потвърдени като окончателни 29 съдебни решения, с които са били осъдени въпросните подсъдими, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Между тях има един депутат, двама председатели на окръжни съвети, един заместник-областен управител, един мениджър на болница, един началник на окръжна дирекция по санитарно-ветеринарни въпроси и безопасност на храните, един началник на общинска полиция, двама кметове, директор на окръжна агенция по околна среда и един администратор на местен телевизионен канал.

Наказанията, издадени от съдиите, варират между 14 години затвор и една година условно, уточнява НДБК.

През 2015 г. в Румъния са били изпратени на съд по обвинения в корупция пет пъти повече министри и народни представители в сравнение с 2013 г. - 1250 души, отчете преди няколко месеца главният прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши. Тя уточни, че общата сума на парите, дадени като подкупи, възлиза на 431 милиона евро.

В България осъдените за корупция са в пъти по-малко. В последния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната ни една от 17-те препоръки беше да се приемат законови промени при наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.