Катаджиите искали от шофьорите от 20 до 300 лева, суми в различни валути, включително и от чужди граждани.
В ролята на агентите били служители на Дирекция "Вътрешна сигурност".

Акцията е проведена тайно, под ръководството на Софийската градска прокуратура. За нея не са знаели шефовете на Областни дирекции на МВР, още по-малко - началниците на местните служби КАТ, пише в. "Труд".

Част от агентите били в "румънска кола" и се движели по пътя София-Варна и София-Русе. Заради чуждия номер колата често била спирана. Повечето пътни полицаи не можели да обяснят по каква причина са решили да спрат колата с румънски номера.

Защитната им теза била, че след като установели някакво нарушение, “румънците” сами са им предлагали парите. В същото време казвали, че добре знаят закона, според който предлагането на подкуп на длъжностно лице също е престъпление.

На 10 от задържаните катаджии са повдигнати обвинения, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Те са пуснати под "парична гаранция" от 5000 лв.
Предстои обвинения да получат и останалите, добави той, цитиран от БТА и "Фокус". Министърът каза, че подробности няма да бъдат давани, докато не бъдат повдигнати обвинения към всички 22-ма.

Миналата година МВР проведе акции "Палките" срещу корумпирани катаджии. През септември Софийският градски съд освободи от ареста всички 17 пътни полицаи, задържани при операция „Палките 2”.

Деветима полицаи от "Престъпления по пътищата" към ОДП-Пазарджик, които през юни бяха задържани при "Палките", бяха уволнени дисциплинарно.
Полицаите от Пазарджик и двама техни колеги от Пловдив бяха задържани в началото на юни и обвинени, че са изнудвали шофьори на автомагистрала "Тракия" и са вземали подкупи. Групата рекетирала над 1000 български и чуждестранни шофьори.