Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред участниците във форум, посветен на прозрачността и ефективността на концесиите в България. Организатор на събитието е КРИБ.

Някои от големите концесионери обаче, като тези на минералните извори, се чувстват засегнати от предложените промени.

Парламентът прие преди три месеца на първо четене промените, с които се предотвратяват т.нар. "вечни" договори при концесиите.

Предвижда се Народното събрание да дава разрешение за концесии със срок от 50 или повече години, а при общинските концесии, чийто срок е над 25 години, ще се изисква разрешение от Общинския съвет.

Срокът на концесията винаги е отделен критерий за възлагане, което означава, че той е част от конкурентната борба между всички кандидати. Ще спечели този, който предлага най-кратък срок. Когато се правят фриволни злоупотреби със срока, да обърна внимание, че става дума преди всичко за концесиите за строителство, каза Дончев.

Дончев отбеляза също, че в основата на реформите тази сфера са трите закона - за обществените поръчки, за еврофондовете и за концесиите.

Планът беше икономическите отношения между държавата и частните оператори да се сложат на по-модерна солидна и справедлива основа, каза вицепремиерът и отбеляза, че първите отзиви от прилагането на първите два приети закона /за обществените поръчки и за еврофондовете/ са изключително добри и от възложителите, и от кандидатите. За да се завърши тази реформа е необходимо приемането на закона за концесиите, като от политическа гледна точка той е свързан с най-много предизвикателства, отбеляза Дончев.

По думите му в момента има устойчиви примери за концесии при добива на подземни богатства и някои услуги, но няма добри примери за по-мащабна концесия за строителство. Причината е в липсата на доверие от страна на инвеститори, липса на готовност и зрелост на държавата да придвижи такава сложна концесия, смята вицепремиерът. Според него голяма част от причините са свързани с недоброто законодателство.

"Новият закон е добър, защото е опит да се кодифицира различно законодателство, уреждащо различни сфери или подсфери в един текст, който води до обща логика и ясни правила, които да се следват от всички, защото е много по-близо до логиката на живия живот", мотивира се Дончев.

По думите му старият закон е бил прекалено чиновнически. Новият изчерпателно дава шанс на всички възможни сценарии за партньорства да могат да се случат. Ситуацията, където имаме публичен актив, който стои неизползван от едната страна, а от другата страна има частен капитал, който стои неактивиран е най-лошият, мотивира се вицепремиерът.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че се подготвят около 60 плажа за отдаване на концесии. Започнала е предварителната подготовка, анализите ще приключат до няколко седмици, допълни министърът.

Ангелкова посочи, че заради следващия летен сезон с приоритет ще са плажовете, чиито концесионни срокове изтичат до края на тази година или през следващата година. Тя информира още, че утре ще завърши общественото обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които предвиждат да има четири групи плажове според това къде са разположени. Предстои да се направи обобщение на предложенията по промените в закона, като целта е те да бъдат в сила още от следващата година.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи на форума, че 511 са действащите концесии, предоставени за добив на подземни богатства. Приходите от началото на тази година до края на септември от концесионни възнаграждения са в размер на 127 млн. лева. За 2015 г. те са били 74 млн. лева.

Петкова посочи, че сериозна пречка за бизнеса на светло е незаконният добив. Тя отбеляза, че е сформирана междуведомствена работна група, която търси успешен вариант за борба с него. За миналата година е имало 11 сигнала за незаконен добив, съставени са актове, има издадени наказателни постановления, за определени случаи е уведомена прокуратурата, каза министър Петкова.

Около 20 процента от ресурса на минерални води у нас е предоставено за ползване към момента, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й целта на министерството е да се стимулира ефективното оползотворяване на ресурсите, с който държавата разполага и от които България да може да генерира икономически, социални и екологични ползи.

МОСВ управлява 15 концесионни договора за минерална вода и един концесионен договор за част от територията на Национален парк Пирин. Резултатите от тях, от 2000 г. до сега, са донесли приходи за държавата от близо 31 млн. лв. Само за миналата година приходите възлизат на близо 5 млн. лв., а около 1 млн. лв. от тях се връщат в общините, на чиято територия са концесиите.

На територията на страната има 102 находища на минерални води, които са изключителна държавна собственост. Те разполагат с ресурси от близо 3800 литра в секунда. Към момента обаче не повече от 18 процента от този ресурс се оползотворява.