Реформаторският блок (РБ) не получи подкрепа за предлаганите от правосъдния министър Христо Иванов промени в Конституцията, свързани със съдебната власт, предаде БТА. 
Срещата продължи около час и половина на кафе и баклава.

Съпредседателите на Блока - Радан Кънев и Найден Зеленогорски, придружавани от зам.-председателите на ДСБ Петър Москов и Атанас Атанасов, разговаряха с лидера на ДПС Лютви Местан в кабинета на зам.-председателя на НС Алиосман Имамов.

След това поотделно и двете политически сили оцениха в кулоарите разговора като коректен и конструктивен, но без сближаване на позициите. Миналата седмица - отново без резултат, бяха преговорите между РБ и БСП в присъствието на министър Христо Иванов.

Днес Местан обяви, че, ако поправките в основния закон бъдат предложени за гласуване в залата на първо четене идната седмица, каквото е желанието на мнозинството, неговите депутати вероятно няма да участват във вота.

ДПС няма да гласува против конституционната реформа, възможно е обаче да дадем малко по-особен знак - че сме готови да участваме за реализирането на съдебната реформа не непременно чрез този конституционен проект, а друг - по-мащабен дори, обясни идеята лидерът на партията.

Той уточни, че целта на ДПС не е да забави или стопира реформата, а напротив - при такъв подход тя щяла да се ускори и реализира много по-бързо.

Лидерът на ДПС постави и още едно условие - когато някой иска от ДПС чрез подкрепа за конституцията подкрепа за пълен управленски мандат, ще трябва да се сети, че ултранационалистите са част от тази коалиция и за нас това е дълбоко неприемливо, категоричен беше той.

От ДПС предлагат още сега да започнат разговори за постигане на предварително съгласие по съдържанието и посоката на реформата в пакет не само промени в конституцията, но и в закона за съдебната власт, НК и НПК и да се задвижи след кметския вот.

Лидерът на ДПС добави още, че сегашният проект на Христо Иванов до някаква степен е дискредитиран заради сгрешения подход при налагането му. Става въпрос не за водещи роли, а поемане на ясна политическа отговорност - така Местан обясни какво е имал предвид като е казал, че премиерът Борисов трябва да поеме водещата роля за промените.

Радан Кънев обобщи, че възраженията срещу предлаганите промени в конституцията са по-скоро политически, но и, че за РБ е неприемливо целият комплекс - конституционна реформа, съдебни закони и реформа в съдебната власт, да бъдат приети след местните избори.

За нас това не е приемлив вариант, това е прекомерно забавяне, представи той позицията на Реформаторите. Един от доводите е, че доверието между политическите сили в НС не е такова, за да позволи подобно забавяне.
Нямаме помежду си нито лично, нито политическо доверие, за да разчитаме, че това ще се случи, посочи Радан Кънев.

Цената на една истинска съдебна реформа за нас, подчерта съпредседателят на ПГ на РБ, никога не може да е твърде висока т.е. ако тя е да ни няма в управлението, това е най-лесното решение, но такова изискване от страна на ДПС няма.

Целта на Реформаторите оставала непроменена - 180 гласа идната седмица за проектопромените в конституцията, изработени от екипа на министър Христо Иванов.