Това приеха на първо четене депутатите при обсъждането на промени в закона, предаде БТА. Гласуването премина без дебати и с почти пълно единодушие - 86 от общо 87 гласували бяха „за”.

Комисията, която ще бъде извънпарламентарна и независима, ще се състои от петима членове, които ще бъдат избирани с мандат от 5 години и няма да имат право на повече от два последователни мандата.
Те ще установяват конфликт на интереси по подаден сигнал, по своя инициатива или по искане на заемащ публична длъжност, след като той представи необходимите документи. Комисията ще води регистър на получените сигнали. Когато бъде установен конфликт на интереси, ще се предявяват искания за отнемане в полза на държавата или общината на възнаграждението или равностойността на друга материална облага.
Новият регулатор ще може да налага административни наказания, предвижа още законопроектът.

Конституирането на новата комисия трябва да започне на 1 януари, но реално ще започне да функционира от 1 април догодина.
"Създаването й обаче ще доведе до редуциране на функциите на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси", коментира пред „Всеки ден” председателят й Димо Гяуров.

Депутатите ще се занимават само със сигнали за конфликт на интереси на свои колеги, но не и с такива за нарушения на кметове и представители на изпълнителната власт.

И синият депутат, и Корнелия Нинова от левицата заявиха, че ще предизвикат дебат, тъй като са смутени от това, че парламентът ще може да избира петимата членове на новия орган, за да не бъдат зависими. Затова от Синята коалиция предлагат новата извънпарламентарна комисия да се избира на паритетен принцип от всички парламентарно представени сили със собствени групи в парламента. Сега те са точно пет.

Нинова пък поиска закриване на парламентарната Комисия за конфликт на интереси. По думите й тя се превърнала в „политически орган, който опъва чадър над управляващите” и репресира представителите на опозицията.

Нито управляващите, нито опозиция обаче направиха официални изказвания днес. Очаква се това да стане при окончателното гласуване на промените.

Иначе със законопроекта с оглед прецизиране на понятието "конфликт на интереси” се дефинира по-широко понятието "частен интерес”, решиха още депутатите, предаде БГНЕС. Предлага се като частен интерес да се разбира всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер. Разширява се и понятието за облага. При конфликт на интереси, когато е налице частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията и задълженията на лицето, заемащо публична длъжност, частен интерес може да бъде и получаването на определен пост, е записано в закона.