Агенцията по безопасност на храните започна миналата седмица акция по издирване на яйца с червена точка в търговската мрежа. Така се бележат яйцата от кокошки, гледани нехуманно в тесни клетки, което е в нарушение на европейските закони.

Проверка в "Кауфланд" е установила, че се предлагат миксирани опаковки с яйца - такива, които отговарят на изискванията, и неотговарящи, внос от Полша, обясни пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.
Сигналът е подаден от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители.
Продажбата на яйца с червена точка е абсолютно забранена, припомни Найденов. В кутия от 10 яйца половината са с маркировка, а другата половина - без всякаква маркировка.

"Производителят в полската ферма, следователно разполага и с клетки, които отговарят на изискванията, и с такива, които не отговарят. И вместо тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те се предлагат на нашия пазар. Яйцата са безопасни, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция, защото те са с около 2 евроцента по-евтини, а по този начин убиват нашата индустрия", коментира земеделският министър.

В случай че от "Кауфланд" не изпълняват изискванията, можем да пристъпим към по-тежки мерки като ограничаване на предлагането на подобни продукти във веригата, каза Найденов.

Той обяви, че утре ще се подготви писмо до 14-те страни-членки на ЕС, с което ще изискаме, когато на нашия пазар пристигат яйца от ферма, която още не е изпълнила официално изискванията, да имат допълнително сертификат, че предлаганите яйца са от кокошки, които живеят в клетки, отговарящи на изискванията.

Всички български птицеферми трябва да покрият специфичните изисквания за изграждането на клетки за отглеждане на кокошки носачки, отговарящи на изискванията на Европейския съюз за хуманно отношение, до края на май, каза по-рано Найденов. Срокът, който ЕК е дала на 14-те страни членки, които все още не са покрили изискванията, е до края на юли.
България ще изпълни този ангажимент по-рано, за да се предотвратят финансовите санкции за страната ни, подчерта Найденов.

В момента от 121 птицеферми едва 10 не отговарят на изискванията, съобщи Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз на производителите на яйца. Броят на птиците, които не се отглеждат според изискванията, е 400 хиляди.
В Гърция например 90 на сто от птицефермите не отговарят на изискванията, а в - Полша 50 на сто, подчертаха от бранша.

Птицевъдите смятат, че производството на яйца в страната напълно задоволява потреблението и контролът е изключително голям. Няма да има дефицит на пазара, категоричен бе Ангелов.