Това са резултатите при преброени 97 процента от бюлетините, които предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преди пет години на изборите Рюте имаше 41 места в парламента. Това означава, че губи осем места, но има ясна преднина пред партията на Герт Вилдерс, който получава 20 места.

А Партията на свободата (ПС) на Вилдерс беше спечелила 15 места през 2012-а. Значи вчера е взела едва пет места повече.

Допитвания даваха на ПС 36 места (в парламент от 150 души), но това бе преди няколко месеца. С приближаване на изборите рейтингът й падна. Това се случва не за първи път с формацията на Вилдерс, спечелила през 2010 г. 24 мандатга.

Окончателните на практика резултати оставят на трето място "Християндемократически призив" и прогресистите от партия "Демократи-66", смятани за естествен съюзник на либералите на Рюте.

Подобна управляваща коалиция обаче ще трябва да има мнозинство от 76 места в парламента, а дотук събира с пет по-малко.

Холандци от турско потекло за първи път пробиха в парламента

Партия, оглавявана от двама холандци с турски произход, за първи път печели места в парламента на страната, предаде ДПА.

Тя се казва "Денк"; дума с това звучене на холандски език означава "мисля", а на турски - "равенство". Ще има трима депутати в долната камара на парламента след изборите вчера.

Водят "Денк" роденият в Турция холандски гражданин Тунахан Кузу и холандецът от турско потекло Селчук Йозтюрк. Двамата до 2014 г. бяха депутати от Партията на труда, но после се отцепиха от нея.

Днес те определят резултатите от изборите като "наистина фантастични" за партията им и обещават, че ще се борят срещу засилващата се ксенофобия в холандската политика (имат предвид Вилдерс).

"Посланието на партия "Денк" бе послание на толерантност в отговор на ненавистта, послание на солидарност и на взаимно приемане", заяви Кузу.

В нощта след изборите в партийната централа на "Денк" можеха да бъдат забелязани млади мигранти.

Победата на "Денк" обаче бе помрачена до известна степен от Хадиджа Ариб, родената в Мароко досегашна председателка на долната камара на холандския парламент.

Тя рязко упрекна Тунахан Кузу, че не е заел позиция против турския президент Ердоган в дипломатическия спор между Холандия и Турция, разразил се точно преди изборите.

"Бих искала да видя лидера на "Денк" просто да се дистанцира от думите на Ердоган. Твърденията, че ние сме останки от нацистите и че сме фашисти, са неприемливи", каза Ариб.

"Очаквах от един представител на холандския народ да отхвърли тези думи, но то не се случи и това е жалко", добави тя.

Ще трябва да се включи още една партия и засега погледите са насочени към Християнски съюз (с 5 места) и твърдолинейните протестанти от Държавна реформистка партия (с трима депутати).

Но еколозите от партия "Зелени леви", оглавявани от младия и харизматичен Йесе Клавер, също могат да изиграят важна роля, след като утроиха резултата си в сравнение с предишните избори и вече имат 14 места.

Партньори в досегашната управляваща коалиция, лейбъристите от Партията на труда отчетоха историческо поражение и от 38 депутати сега ще имат 9.

Избирателната активност бе висока - 80,2 процента от близо 13 милиона избиратели, упражниха правото си на глас, сочат данни на социологическия институт ИПСОС. През 2012 г. активността бе 75,3 процента.

Европейските столици приветстват поражението на Вилдерс

Европейски лидери реагираха днес положително на победата на партията на премиера Марк Рюте на изборите в Холандия и коментираха политическата съдба на крайнодесния лидер Герт Вилдерс.

Прдседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е телефонирал на Рюте да му честити победата. Той подчертал, че холандците са гласували за Европа и против екстремистите.

Бившият премиер на Швеция Карл Билд коментира, че високата избирателна активност и чистата победа на "почтения център" в Холандия са насърчаващи.

Някои коментари на политици са предимно за неуспеха на Герт Вилдерс да получи мнозинство в парламента, въпреки че неговата партия е с втори изборен резултат.

"Поздравления за холандците, че спряха възхода на крайната десница", написа в Туитър френският външен министър Жан-Марк Еро.

Италианският премиер Паоло Джентилони също използва социална медия, за да констатира, че "антиевропейската десница загуби изборите в Холандия".

А първият министър на Шотландия Никола Стърджън беше лаконична в Туитър: "Добре!"