Според първоначалните данни 23-годишният Данаил Георгиев, който карал след употреба на алкохол и с висока скорост, е преминал през неравност на разбита улица, която е направила колата неуправляема. Тя буквално излетяла и премазала групата приятели, които отивали на църква навръх Великден.

"Имаме подкрепа не само от жители на нашата община, но и на съседни общини", съобщи председателят на инициативния комитет Антон Петров пред БТА. По думите на Петров отсечката е част от третокласна пътна мрежа и трябва да бъде ремонтирана от агенцията "Пътна инфраструктура".
"Още през ноември миналата година изпратихме писмо до компетентните институции, подписано от 1617 души, в което настоявахме за ремонт на отсечката. Той трябваше да започне през март, а вече е краят на април", отбеляза Петров.

Близки на загиналите също заявиха, че не само шофьорът е виновен, защото целият път е осеян с дупки.

Пътната настилка в Симеоновград е в лошо състояние и това е предпоставка за катастрофи, коментира и началникът на полицейския участък в общината Цонка Малева.
Освен, че трябва да се ремонтира пътят, законодателно трябва да бъдат ограничени неопитните водачи да шофират поне до момента, в който свикнат да реагират в сложни ситуации, отбеляза тя. По думите й родителите трябва да носят повече отговорност за децата си, които карат кола, за да се предотвратят тежки пътни инциденти.

"Трябва да се промени манталитетът на българския шофьор и всеки водач да е с мисълта за защита живота и здравето на всички участници в движението и пешеходците", заяви междувременно във Велинград пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод на инцидента в Симеоновград, цитиран от "Фокус".

"Съжалявам, че на светлия празник тези, които бяха тръгнали към църквата, всъщност не стигнаха там. Нека и след този тежък инцидент да се замислим отново за поведението на пътя и нека не се смята, че МВР може да контролира или да превъзпитава всеки един от водачите, защото поведението на пътя е въпрос на лично осъзнаване", допълни той.
Цветанов призова водачите на автомобили, които се прибират днес след празника, да шофират изключително внимателно и да мислят за останалите участници в движението.

От днес в Симеоновград започна тридневен траур.