23-годишният Данаил Георгиев, който ги помете с "Опел Вектра" докато отиват на църква, е бил с 1,3 промила алкохол в кръвта и карал по неофициални данни с близо 160 км в час.

Жертвите са 18-годишната Яница Бойчева - гимназистка в Гълъбово, 17-годишната Мелин Зеид - ученичка в симеоновградското СОУ "Климент Охридски", 19-годишният Георги Георгиев - ученик в хасковската гимназия по дървообработване, 19-годишният Трифон Трифонов от София, 17-годишният Красимир Марков - ученик в Стара Загора, и Евгени Атанасов, също на 17 г., съобщи в. "24 часа".

В трагедията оцеляха двама техни приятели. В болницата в Харманли с тежки наранявания е настанена Мария-Луиза Неделчева, на 19 г. Тя е с мозъчно сътресение и наранявания на дробовете, с опасност за живота. В същата болница е и 17-годишният Милен Жеков, който е пострадал най-леко.

Загиналите младежи били приятели от детските години, предаде Дарик радио. Животът ги разделил, тъй като през последните години семействата им се преместили да живеят в различни краища на България. Младежите обаче не пропускали празник, без да се съберат в родното си място.

"Цял квартал опустя. Бяха неразделни от деца. Не доживяха да си кажат "Христос Воскресе" в святата нощ. Нашият празник свърши завинаги. Трябваше да е абитуриент, онзи ден купихме костюм за бала, сега ще го погребем с него", допълни опечаленият", каза бащата на загиналия Трифон.

"Не знам дали само шофьорът е виновен. Този път е убиец, целият в дупки. Черен Великден", през сълзи пък допълва лелята на Красимир - Валентина Гецова. Тя и семейството й научили за трагедията през нощта. Пристигнали в хасковската болница с надеждата, че тяхното дете е сред оцелелите.

В Симеоновград днес ще бъдат погребани четирима от загиналите младежи - Яница, Гошо Георгиев, Евгени и Красимир Марков. В Хасково вчера е била погребана Мелин, а Трифон ще бъде погребан във Велико Търново, съобщи кметът на Симеоновград Милена Рангелова пред БТА.

Ако се възстанови, младият шофьор, който е в реанимацията на пловдивската болница в кома, ще отговаря по Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост на две или повече лица, с предвидено наказание от 5 до 15 години затвор. Срещу него обаче все още няма повдигнато обвинение заради невъзможността му да участва в следствени действия поради здравословно състояние.
По данни на полицията Георгиев е имал книжка от около 3 месеца. Както вече стана ясно, карал колата на свой приятел, който пък я взел от баща си.

"Много сме му говорили – на чужда кола няма да се качваш, ама какво да правим. Той искаше кола, но няма пари, с които да му вземем. Иначе е много кротък”, обясни пред bTV бабата, с която е израснал Данаил.

Спътникът на Данаил - 19-годишният Живко Желев, който му е дал да шофира, е задържан за 24 часа, защото по закон няма право да остави човек, употребил алкохол, да кара.
Началникът на полицейския участък в града Цонка Малева коментира, че версията за организирани автомобилни състезания на мястото на трагедията е отхвърлена.

Последна актуализация в 10, 45 ч.