В София ще работят 15 от тях. Целта е да бъдат записвани всички проверки за нарушения на движението по пътищата.

Патрулите ще бъдат снабдени с по три камери и по два безжични микрофона. Записът от проверката ще се съхранява до 30 дни, а достъп до него ще имат само специално оторизирани служители на МВР, за да се избегне манипулацията му от патрулиращите екипи.

Ще бъде въведена и система, която позволява следенето на екипите в реално време чрез видеонаблюдение от контролиращ орган.

Автомобилите ще бъдат снабдени и с паник бутон, който позволяват на екипа да сигнализира на колегите си при възникнала ситуация. Към момента с подобна техника работят 20 автомобила в страната.

Министър Вучков коментира, че нововъведената система за пътен контрол показва положителни резултати и няма да отстъпи от позицията си, че проверки на пътната безопасност трябва да се извършват само в условията на видеозаснемане.

През миналата година в страната са загинали 658 човека при пътни произшествия, съобщиха от МВР. Ранените са били 8631.

Тежките катастрофи са били 7100. Основната причина за произшествията е несъобразената скорост и затова 50 процента от дейността на пътните полицаи трябва да е насочена към контрола на скоростта, посочиха от министерството.