Нови карти на териториите по казуса ”Калиакра”

stat
19:37  |  13 август 2017 | Общество / Редактор Мануел Насименто /  
Министър Нено Димов се срещна с представители на местните общности на защитените зони в Каварна Министър Нено Димов се срещна с представители на местните общности на защитените зони в Каварна
Сн.: БТА

Министър Нено Димов съобщи пред журналисти в Каварна, че ще бъдат подготвени нови карти на териториите в защитените зони по казуса "Калиакра".
Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна в неделя с представители на местните общности, които ще изпратят своите становища по плана за управление в Министерството на околната среда и водите до средата на следващата седмица, предаде БТА.

"Ще обявим поръчка, така че международно признати учени - а аз съм дълбоко убеден, че в България има такива международно признати учени, които да направят описание на териториите по стриктно спазвана методология, да проверят дали всичко, което е картирано, отговаря на изискванията и т. н.", съобщи след срещата министърът.

По думите му това е средносрочна мярка по решаването на казуса. Димов коментира, че на първо време експерти на министерството и определените работни групи от местните общности ще работят "по изчистване" на плана за управление на защитените зони, като бъдат определени безспорно добрите и безспорно неприемливите пунктове.

"Това ще направим с бързане, но не с прибързване, защото трябва да бъдат огледани всички варианти, така че да бъдат защитени интересите на максимално много хора, които са засегнати", каза Нено Димов.

Кметът на Каварна Нина Ставрева заяви, че местните общности настояват да получат първичните данни за теренните проучвания, които са правени преди години, както и за методологията, по която са очертани защитените зони.

"Ако първичната работа беше свършена по този начин,днес нямаше да се налага да водим този разговор. Настояваме за ново определяне на границите на защитените зони и работа тук, на терен", добави Ставрева.

Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.