Кадафи трябва да незабавно да си иде, заявиха президентът Никола Саркози и премиерът Дейвид Камерън в обща декларация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това стана малко преди лидерите на Франция, Великобритания, както и на Германия и Съединените щати, да обсъдят ситуацията в Либия и предстоящата утре в Лондон международна конференция за тази страна. Саркози, Кемерън, Барак Обама и Ангела Меркел започнали своя разговор в 17.15 ч. по Гринуич (20.15 ч. българско време) чрез видеоконферентна връзка, съобщи източник от Елисейския дворец.

По-рано либийските бунтовници подновиха днес следобед бавното настъпление към град Сирт, след като от сутринта бяха блокирани от силите на Кадафи на изхода на Бин Джауад.
За разлика от бързия напредък вчера, улеснен от въздушния обстрел на международната коалиция, днес бунтовниците напреднаха с едва 40 км, стигайки до селището Рас ал Ауаджа, на пътя към Сирт, съобщи Франс прес. Това значи, че те са на стотина километра от родния град на полковник Кадафи.

При победното настъпление вчера бунтовниците завзеха Бин Джауад, след като си върнаха Рас Лануф - на петдесетина километра по на изток. Тази сутрин обаче те бяха подложени на ожесточен картечен огън от правителствените сили, които спряха настъплението им към Сирт на изхода на Бин Джауад.
Бунтовниците се върнаха в Бин Джауад, след което отвърнаха на огъня на тежката артилерия.

Силите на Кадафи са завзели част от западния град Мисрата, съобщи говорител на бунтовниците, докато правителството заяви, че е освободило града, предаде Ройтерс. Част от града е под контрола на бунтовниците, а другата част контролират верните на Кадафи сили, каза говорителят, без да се представи с име.

В ранните часове днес британски изтребител "Торнадо" атакувал и разрушил либийски правителствени бункери за боеприпаси в района на Себха, съобщи министерството на отбраната. Според либийски източници при въздушен удар на коалицията срещу оръжеен склад рано тази сутрин в град Себха са ранени множество цивилни, съобщи ДПА.

Опозиционният интернет сайт "Либия ал Яум" посочи, че поради близостта на въздушните удари до магазини и жилищни райони има много ранени мирни граждани и са унищожени няколко къщи. Колко точно са ранените, не се съобщава.

Късно вечерта западната коалиция поднови въздушните удари срещу цивилни и военни райони в либийските градове Гариян и Мизда, съобщи либийската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Според либийската медия ударени са били цивилни и военни зони в двата града. Те са били поразени "от колониалните агресори и кръстоносци", се казва в съобщението на телевизията. Гариян е на 100 км южно от Триполи, а Мизда е на 184 километра южно от Триполи. Британски самолети Торнадо унищожиха два танка и два бронетранспортьора на силите на либийския лидер Муамар Кадафи в района на град Мисрата, съобщава ИТАР-ТАСС, като цитира Скай нюз.

Същевременно лидерът на Преходния национален съвет на либийската опозиция Мустафа Абдел Джалил каза, че Кадафи ще бъде съден в Либия след победата на бунтовниците, предаде Франс прес. Друг представител на бунтовниците, цитиран от ИТАР-ТАСС, обеща те да простят на привържениците на Кадафи, които се откажат от подкрепата си за него.

Последна актуализация в 23,10 ч.