Наполитано подписа декрета за разпускане на парламента след консултации с политическите лидери.

Монти подаде оставка снощи, няколко месеца преди изтичането на мандата му, след като неговото правителство изгуби парламентарната подкрепа на партията на бившия премиер Силвио Берлускони, десноцентристката "Народ на свободата". Силвио Берлусклони обяви, че ще се кандидатира отново за премиерския пост. Решението предизвика недоволство дори сред неговите поддръжници като бившия външен министър Франко Фратини. Монти се задържа една година, но въпреки краткия срок, успя да проведе серия от реформи, които накараха италианците да затегнат колани и бръкнат по дълбоко в джобовете си, но пък спести на страната съдбата на Гърция и Испания.

Италианското правителство, което продължава да работи като служебно правителство, определи днес датите 24 и 25 февруари за произвеждане на предсрочни избори.

В. "Кориере дела сера" припомня, че в неделя Монти ще даде пресконференция за свършеното от правителството му за едната година на власт. Тогава той може да обяви и какви са бъдещите му политически планове. В последно време се спекулира, че Монти може да се кандидатира за следващите парламентарни избори.

Самият Берлускони дори заяви, че ако Монти оглави сдружение на умерените сили, то той ще се оттегли от предизборната надпревара в негова полза.