Това се посочва в секретен доклад, притежаван от гръцката полиция, съобщава изданието Риълнюз, цитирано от БТА.

Докладът е бил съставен въз основа на данни от службите на страните от Западните Балкани, а също и от западните посолства на териториите на тези държави. В него се казва, че повечето чужди бойци, пътували до Сирия от Западните Балкани, са най-вече от Косово.

Деветдесет от тях са се завърнали в Република Македония, а 46 - в Босна и Херцеговина, където се смята, че са съсредоточени мощни ядра на джихадисти в планински мюсюлмански села, представляващи де факто "автономни зони".

Кошмарът в Сирия е повлиял до голяма степен на мюсюлманското население, живеещо предимно в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония и Сърбия.

Радикалният ислям е увеличил своя потенциал. Възползвайки се от лошите социални условия /бедност, неграмотност и други/, имами и духовници с крайни възгледи са намерили благодатна почва, за да радикализират и набират младежи, които впоследствие биват изпращани в конфликтните зони в Близкия изток.

Неправителствени организации от близкоизточни страни са предоставили стипендии на радикални елементи за следване в Саудитска Арабия. Общо над 800 чужди бойци са пътували до Сирия от Западните Балкани. За прехвърлянето им първоначално е било използвано летището в Прищина, а след затягането на проверките, извозването им е ставало през летището в Тирана, а впоследствие и през това в Скопие. Повечето от тях в крайна сметка са се включили в редиците на "Ислямска държава".

Завръщането им, в съчетание с наличните незаконни експлозиви и оръжия в района, представлява сериозна заплаха за вътрешната сигурност на страните, откъдето те произхождат.

Заплаха обаче представлява и призивът на "Ислямска държава" за действия на джихадисти в границите на държавите, в които се завръщат, без да е необходимо да пътуват до Сирия, се казва още в доклада.

Турските власти заловиха косовари на път за Сирия

Двама косовски албанци са заловени от турските сили за сигурност при опит да преминат нелегално границата със Сирия, където да се присъединят към редиците на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, съобщава скопското електронно издание „Стандард“ .

Двамата косовари са кацнали на летище „Ататюрк“ в Истанбул на 25 юли, а три дни по-късно са били заловени от властите. Те са арестувани по силата на решение на косовски съд.