Абсурдната схема за провеждане на изпита стана известна в социалните мрежи.
Второкурсникът на Университет за национално и световно стопанство Кезим Медев, който е и член на Студентския съвет, разказа историята в личния си профил.

Действието се развива на 9 юни, а изпитътът е по "Геоикономика и регионално развитие". По предварително зададен график той трябва да започне в 13:00 часа. Всички са в залата - студенти, квестори, но не и преподавателката по специалността. След около 30 минутно закъснение се появява и тя - Соня Докова.

Задава темите на различните групи, ругае по асистентите си и започва писане... След 5 минути отправя предложение на хората, които искат оценка Среден (3), да напуснат залата и да оставят празните си листа пред нея. 90% от студентите в залата си тръгват.

Кезим Медев споделя, че и самият той се замислил да си тръгне, но решил да остане. А историята продължава така:

"След още 10 минути бе отправено същото предложение и за оценка Добър (4). Оставаме само 4 човека, от които 2-ма бяха изгонени. Аз пиша, без самочувствието, че заслужавам висока оценка, а по-скоро с любопитсвтото какво съм научил по този предмет, като си мисля, че в най-лошия случай ще имам Среден (3). Поне заради това, че имам някакво солидно количество мастило върху листа си и заради положения труд.

30-тина минути след началото ни бе съобщено, че остават още 10 минути до края на изпита. Крайно недостатъчни. Почти един час по-рано от предварително регламентирания край - 15:00 часа. Предавам работата си и съм помолен да изчакам отвън. Минута по-късно съм повикан отново вътре. Обяснява ми се, че всичко, което съм написал, е "разтягане на локуми" и ми се поставя оценка Слаб (2). Страхотно! Мотивиран съм да уча още повече! Да, ама не", пише Медев.

Той се чуди колко от 20 000 студенти на УНСС минават тихомълком от подобни преподаватели като неговата, която е ръководител на катедрата си.

Медев решава да потърси правата си в университета, обобщавайки с думите на Марк Твен: "Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми".

Оказва се обаче, че трябва да подаде жалба до ръководителя на катедрата т.е. до самата Соня Докова.

В крайна сметка студенти пишат писмо до ректора на университета с искане преподавателката да бъде уволнена дисциплинарно.

Междувременно, след коментарите за изпита в социалните мрежи, от Ректорския съвет се самосезират и назначават специална комисия, която извършва проверка по случая, взето е становището и на Студенския съвет.

Очаква решение по казуса да има днес.

"Не смятам, че ситуацията е прецедент, затова ще продължа да инициирам публичност за проблемите в образователната система", написа снощи в личния си профил Казим Медев.