Това съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. "Те биха могли да бъдат произведени до три месеца, най-много до края на годината, а гаранцията за прозрачност би могло да бъде присъствието на международни наблюдатели", каза Сейф ал Ислам в интервю за италианския в. "Кориере дела сера".
По думите му изборите биха могли да бъдат наблюдавани от организации като Европейския съюз, Африканския съюз, ООН или дори НАТО, която бомбардира войските на Кадафи.

"Важното е изборите да бъдат чисти, да няма подозрение за изборни измами", каза Сейф ал Ислам. "Не се съмнявам, че огромното мнозинство от либийците подкрепя баща ми и разглежда бунтовниците като фанатични ислямистки фундаменталисти, терористи, подстрекавани от чужбина, наемници, изпълняващи заповедите на (френския президент Никола) Саркози", заяви той.

По думите му Муамар Кадафи е готов да се оттегли, ако загуби изборите, но няма да отиде в изгнание. "Той никога няма да напусне Либия. Той е роден тук и възнамерява да умре и да бъде погребан тук, редом до тези, които са му скъпи", каза Сейф ал Ислам.

Коментарът му идва в момент, когато боевете между бунтовниците и войските на Кадафи продължават без ясни признаци за пробив в конфликта.

САЩ отхвърлиха предложението на Сейф ал Ислам. "Смятам, че е малко късно за това", заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд. Тя повтори позицията на САЩ, че е време Кадафи да си върви.

По-рано през деня либийският премиер Багдади Махмуди заяви на среща с пратеника на руския президент Михаил Маргелов, че въпросът за заминаване на Муамар Кадафи е "червена линия", която не бива да се прекосява. "Муамар Кадафи е лидерът на тази страна. Това е червена линия във всеки диалог. Това казах на руския пратеник", заяви либийският премиер на пресконференция.

Междувременно либийски бунтовници заявиха, че при нападение срещу тяхна позиция край град Адждабия има най-малко 16 пострадали при вероятен инцидент с приятелски огън по време на въздушен удар на НАТО. Нападението е станало край село Амреер Габс, на около 30 км северозападно от Адждабия – ключов град, разположен западно от крепостта на бунтовниците Бенгази. Според говорителя, по всяка вероятност ударът на НАТО е бил със сгрешено местоположение. Извършва се разследване дали инцидентът не е предизвикан от силите на Кадафи. Няма загинали по време на въздушния удар.