"С режима на Кадафи е свършено. Той трябва да напусне властта, да напусне страната. Близките му сътрудници го изоставиха, той вече няма международна подкрепа, лидерите на Г-8 го отхвърлят. Той трябва да си върви", заяви Фратини, цитиран от Франс прес и БТА.

За да бъде принуден Муамар Кадафи да си ходи, "трябва да поддържаме военния си натиск и да усилим икономическите санкции, за да гарантираме необратимостта на движението в полза на либийския народ", добави той.

Фратини съобщи, че Италия е подписала с либийските бунтовници споразумение за кредитна линия от неколкостотин милиона евро, предаде Асошиейтед прес. Италианският петролен гигант Ени и банка Уникредит ще осигурят на ПНС "голямо количество гориво и големи парични средства" за покриване нуждите на либийския народ. Фратини отбеляза, че милиардите евро замразени либийски активи в Италия са "съвсем валидна гаранция за подобен паричен трансфер".

Италия е бивша колониална сила в Либия и пледира за изгнание на Кадафи. Тя е една от страните, които са признали бунтовническия Преходен национален съвет (ПНС) за законен партньор в Либия. Другите са Франция, Великобритания, Катар, Гамбия, Сенегал и Йордания.