ГЕРБ и БСП вече заявиха, че ще обяват кой ще бъде техният кандидат-президент чак през юли. От управляващата партия обсъждат поне три имена, а социалистите признаха, че е възможно да подкрепят и човек извън партията, но ще изчакат първо да видят кандидата на ГЕРБ.

След заседанието на националното ръководство на ДСБ стана ясно, че се водят преговори със СДС за явяване с единна регистрация в ЦИК на предстоящите президентски и местни избори наесен. В момента все още преговаряли софийските формации на двете партии. ДСБ предлагат на СДС утвърждаване на Синята коалиция и повишаване на доверието в нея в сравнение с предишния вот, което смятат за по-добрия вариант, съобщи БТА.

Другата стратегия, според Костов, е да се търси кандидат, който би могъл да разчита на по-широка подкрепа извън нейните симпатизанти, от тази, която може да си позволи коалицията.

В публичното пространство се спряга името на бившия външен министър и настоящ евродепутат Надежда Нейнски (по известна като Михайлова - бел. ред.), която ще бъде предложена от СДС. Според проучване на НЦИОМ от началото на март тя събира 10% подкрепа.

Бившият премиер не разясни какви мерки ще предложат сините, но беше категоричен, че ще се опитат говорител на идеите им да стане кандидат- президентът, предаде КРОСС.
Костов отново напомни за необходимостта от международни наблюдатели на изборите през есента.

Синята коалиция ще преговаря с други формации за участие във вота, но първо самата коалиция трябвало да е факт.

Основният дебат в надпреварата за поста на държавен глава, според Костов, трябва да бъде за образованието, здравеопазването, администрация. "Управлението и публичните структури не функционират адекватно и не съответстват на действителността. Преброяването е инструмент за управление, но след като приключи, установихме, че основните документи не отговарят на реалността", каза още синият депутат, но не даде подробности.

Междувременно депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов заяви, че кандидатът на десните партии за президент трябва да бъде обществена фигура, а не политическа. Според него той трябва е човек, който е еднакво отдалечен от СДС и ДСБ, да има силно изразена гражданска позиция през годините и да е на възраст до 50 г.
"Кандидатът не трябва да бъде политик и да не е изхабен - името и действията му да не са обременени от миналото. Като тип образ пред мен изплува вашият колега - журналистът Милен Цветков. Не той, но човек като него, който има обществена позиция и я защитава през годините", обясни пред репортерите Михайлов.

Последна актуализация в 15 ч.