Левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани и дясноцентристкия блок на бившия премиер Силвио Берлускони са с близки позиции на изборите за италиански Сенат след преброяване на малко над половината бюлетини, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС.

След преброяване на бюлетините от 35 000 от общо 60 431 избирателни секции, коалицията на Пиер Луиджи Берсани "Италия за общото благо" получава 32,6 процента от гласовете, а десноцентристката коалиция на Берлускони - 29,6 процента, предаде БТА.

Десноцентристите обаче водят при временното разпределение на местата в Сената със 123 места спрямо 104 за коалицията на Берсани.

На трето място е политическата формация на комиа Джузепе "Бепе" Грило "Движение 5 звезди" с 24 процента от гласовете или 58 места, докато центристката коалиция на премиера Марио Монти получава 9,1 процента, или 16 места.

Официалните резултатите от изборите се очакват утре.

Избирателният закон предвижда за Сената 8% минимален успех на регионално ниво за партия и 20% за коалиция. Победителят в национален план трябва да има поне 55% места в Сената. За Камарата на депутатите изчислението се прави на национална база с минимум 4% за депутатско място.

Оповестените по-рано резултати от екзит-пол допитванията, проведени от различни социологически агенции, имат съществени различия. Предварителните данни вече два пъти смениха победителите в изборите.

Според прогнозните резултати на държавната телевизия РАИ и частната медия „Медиасет” италианската левоцентристка коалиция води пред дясноцентристкия блок на бившия премиер Силвио Берлускони с по-малко от 1% в гласуването за долната камара на парламента, предаде Ройтерс.
Според тези данни левоцентристката коалиция получава 29.1% от вота за Долната камара, а десноцентристкият блок - 28.6%. Движението „5 звезди” на комика Бепе Грило е с 26.3%, а за блока на Марио Монти са гласували 10.8% от избирателите, показват данните на РАИ.
„Медиасет” дава на лявоцентристите 29.5%, а на дясноцентристите - 28.5%, на движението „5 звезди” - 26.4%, а на Марио Монти 10.8%.
Коалицията или партията, спечелила най-много гласове в Долната камара автоматично печели мнозинство от 340 мандата от общо 630.

По-рано социологически прогнозни резултати даваха преднина на десноцентристите на Силвио Берлускони пред левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани. Това съобщиха Франс прес и в. "Кориере дела сера", на които се позова БТА.

Италианските медии коментират, че на италианците им е омръзнало от политиката и политиците.
„Италия обръща гръб на политиката. Италианците не отиват до избирателните секции и по този начин изразяват своя протест”, написа левият ежедневник „Ил Фато Куотидиано”, цитиран от "Фокус".
Вестник „Кориере дела Сера” коментира, че ниската избирателна активност отразява пълната дезориентация на електората, на който му е омръзнало от мерките за икономии и от кризата, чийто край не се вижда.

Италианските акции паднаха, заради липсата на ясен победител на изборите

Фондовата борса в Милано в понеделник се оказа върху увеселително влакче, изпадайки на червено след спад с почти 4%, след като започнаха да излизат данните от различните екзит-пол и да стават ясни победителите от състоялите се избори, предаде АФП. В 18 часа индексът FTSE Mib падна с 0.29% до 16,186 пункта. 
Инвеститорите очакваха лявоцентристко правителство, по възможност подкрепено от досегашния премиер Монти, което да гарантира, че ще продължи да се бори с дълбоката рецесия и стагниращата италианска икономика.