Победителят от изборите - Нова Демокрация, взима 29,66% от гласовете на избирателите и 129 места в парламента. На малко по-малко от 3% разлика - с 26.89%, следва радикалната левица СИРИЗА на Алексис Ципрас със 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,3 на сто и 33-ма депутати.
Това става ясно при обработени 99.96% от протоколите от изборите.

Следват „Независими гърци” със 7,51% от гласовете и 20 депутатски места. В парламента влизат още неонацистите от „Златна зора” - 6.92% и 18 места, Демократичната левица – 6.26% и 17, а комунистите – 4.50% - 12 места.

„Гръцкият народ гласува за оставането на страната на европейския път и в подкрепа на членството й в еврозоната”, заяви Андонис Самарас, след като станаха ясни резултатите. „Без повече рискове, мястото на Гърция в Европа няма да бъде подлагано на съмнение”, допълни той.

Изключително важно е бързо да се сформира правителство, подчерта държавният глава Каролос Папуляс, минути след като се срещна с Андонис Самарас.
61-годишния лидер на НД  получи първия мандат за съставяне на коалиционно правителство. Той ще има три дни за съставянето му.
„Национално споразумение” за ново правителство от проевропейски партии е жизненоважно за извеждане на Гърция от кризата, каза Самарас след получаването на мандата.

Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента - левите радикали. В случай, че и СИРИЗА не успее да се договори с никой, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите. Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента.

Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви по-рано, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат, освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация. Ципрас обяви, че ще бъде опозиция в правителство с мандата на десните.

При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори.

Председателите на ЕС и на ЕК - Херман Ван Ромпой и Жозе Барозу, поздравиха гърците за смелостта и издържливостта.
Ще продължим да подкрепяме Гърция като част от ЕС и еврозоната, а втората спасителна програма, подписана между Атина и Еврогрупата, е пътят за стабилизиране и за създаването на нови работни места, се посочва в общото изявление.

В свое изявление Еврогрупата (министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната) потвърди ангажимента си да помогне на Гърция в усилията й да се справи с предизвикателствата пред икономиката й и е "убедена, че продължаването на данъчните и структурните реформи са единствената гаранция за Гърция да преодолее сегашните икономически и социални предизвикателства", се добавя в изявлението.

Германският канцлер Ангела Меркел очаква, че Гърция ще спазва европейските си ангажименти в областта на реформите. Външният министър Гидо Вестервеле посочи, че за Гърция е важно да състави проевропейски правителство, което да спазва споразуменията си с външните кредитори.
"Ние искаме Гърция да остане в еврозоната", посочи Вестервеле в интервю за телевизия А Ер Де. Той обаче подчерта, че самите гърци трябва да решават съдбата си.