Данов се е регистрирал в Бюрото по труда в Париж, след като загубил работата си в архитектурно бюро във Франция, пише "Биволь". Там архитектът работил през 2003-2004 г. В продължение на девет месеца – от октомври 2004 г. до юни 2005 г., Данов получавал помощи като безработен - по 60,03 евро на ден. Така той източил неправомерно общо 14 707,50 евро

В периода, в който Данов е получавал компенсации, той обаче прекарал във Франция едва 17 дни, пише още "Биволъ". На 24 септември 2004 г. архитектът получил писмо от властите, с което е уведомен, че влиза в системата за безработни на 29 септември. Точно на тази дата той заминал обратно за България.

В края на октомври се явил на интервю за работа в Париж, където останал до 6 ноември. Върнал се във Франция на 29 март 2005 г. за четири дни и за още седем на 20 април. 

Според закона във Франция всеки месец безработният трябва да декларира, че е на разположение и си търси работа. Той е длъжен да уведоми Бюрото по труда за отсъствие по-дълго от 7 дни, а ако остане в чужбина повече от пет седмици, автоматично трябва да бъде лишен от помощи.

А в това време...

По същото време арх. Данов си намерил работа в България, а после започнал да преподава в Университета на архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Справка във фирмените регистри показва, че на 10 март 2005 г. архитектът е регистрирал фирмата „Данов и партньори”. В официалната си автобиография той сам е посочил, че от 2005 г. е управител на фирмите „Данов и партньори” и „Данов дизайн”.

Според френските закони, ако безработният започне работа – във Франция или в чужбина, е длъжен да декларира промяната и да спре да получава помощи. За това престъпление се предвиждат 5 години затвор и 375 000 евро глоба, но заради миналата 5-годишна давност Данов не е заплашен с лишаване от свобода.

Давностният срок за измамата обаче е 10 години и Франция може да го осъди да върне получените неправомерно пари заедно с лихвите и голяма глоба.

Самият Иван Данов заявява пред "Биволъ":

"В чужбина винаги съм работил като архитект и шеф на проекти".

Той признава, че след отпуската си през август 2004 г. си е намерил друга работа в България, а по-късно е започнал да преподава в УАСГ.

Данов бе избран за новосъздадения пост в правителството в последния момент, след като кандидатурата на номинирания ахр. Калин Тихолов бе оттеглена заради връзката му със скандала „Дюнигейт” и застрояването на Несебър.