За министър на инвестиционното планиране в своя проектокабинет Орешарски първоначално предложи проф. д-р Калин Тихолов, ръководител катедра в архитектурния факултет на УАСГ.

Необходимостта от подобно министерство Орешарски мотивира със "занемарената работа по кадастъра и проблемите с усвояването на европейските фондове".

В медиите обаче веднага излезе информация, че арх. Тихолов е свързан със скандала "Дюнигейт" от началото на тази година, както и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър. Срещу неговата кандидатура остро възразиха екологични организации.

Във "Фейсбук" дори бе организиран протест на Орлов мост в София, насрочен за 19 ч. днес. Събитието е наречено "Не сме съгласни хора на мафията да стават министри на страната ни!".

Часове след това Орешарски е разговарял с арх. Тихолов относно неговото оттегляне. 

В отворено писмо Калин Тихолов потвърждава решението си да се оттегли от номинацията за министър, предаде БГНЕС. В него той казва, че буквално за часове в българските медии са били "разпространени и тиражирани редица спекулации и неверни твърдения", засягащи лично него и професионалния му авторитет.

Тихолов е приел поканата на Пламен Орешарски с ясното съзнание, че като министър в програмно правителство работата му ще е свързана с професионалния му опит и знания, а няма да се занимава с политически битки и компромати.


И още от писмото на Калин Тихолов:

"Виждам обаче, че срещу мен се води нечиста кампания, която цели да възбуди обществено напражение и недоверие не само към мен лично, но също така и към новия кабинет на г-н Орешарски, който предстои да бъде гласуван в парламента в най-скоро време. В своя професионален опит винаги съм се водил от принципа, че човек трябва да защитава професионалното си име и достойнството си. Затова не мога да допусна името ми да се използва за разменна монета в непочтени интриги и политически битки.

В тази връзка прецених, че ще е най-добре да бъде оттеглена моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство, за което проведохме и разговор с г-н Орешарски".

Калин Тихолов оттегли кандидатурата си, за да не затруднява диалога с гражданското общество, коментира по-късно самият Пламен Орешарски на влизане в президентството, където представя на Росен Плевнелиев състава на своя проекто-кабинет.

За министър е предложен Иван Данов и той вече фигурира в състава, който съм предложил на президента. Иван Данов е от същия университет като Тихолов, с доста сериозна академична биография и практически опит, обясни Орешарски.

Проф. Данов завежда катедра "Жилищни сгради" в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Той каза, че няма да коментира информацията за протести довечера, докато не разбере каква точно цел имат те.