Това стана при приемане на второ четене на промени в Изборния кодекс. Гласуването се проведе след решението на Конституционния съд (КС), с което някои от разпоредбите на кодекса бяха обявени за противоконституционни.
Мнозинството гласува още, че единствената бюлетина, която ще бъде признавана за валидна на изборите, е тази, в която е гласувано със знак "Х" със син химикал.

Предложението за намаляване на двата срока на четири месеца направи в зала депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова.

"10 месеца беше разпоредба на досегашните избори. Този текст произведе своето действие. Няма вече изборен туризъм. От януари, всички справки, които ежедневно следим, няма самоцелно преместване от една община към друга община", обясни новото решение Искра Фидосова от ГЕРБ, цитирана от Дарик радио.

Депутатът от БСП Любен Корнезов, който предлагаше 3 месеца уседналост, обаче обвини Фидосова в плагиатство, предаде "Фокус".
"От първия момент, откакто излезе решението на Конституционния съд сте дали поне десет интервюта, че параграф 10 не е противоконституционен и той ще остане. Сега изведнъж – три крачки назад или две напред", обърна се той към колежката си от ГЕРБ.

Освен за гласуващите, се намалява и срокът за кандидатите. При произвеждане на местните избори наесен право да бъдат избирани за кметове и общински съветници ще имат лица, които са живели 4месеца в съответното място. В момента този срок е 6 месеца.

Изборът на районни кметове

Районните кметовe вече няма да бъдат избирани, а назначавани, беше другата промяна, която мнозинството гласува. Пряката изборност на районните кметове подкрепиха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция, но от ГЕРБ и "Атака" се обявиха против предложението.
Обсъждането на този текс предизвика най-много спорове. Мнозинството защити промяната, като посочи, че по този начин ще се подобри управлението на големите градове. От опозицията обаче я определиха като „политически пазарлък”. 

"Прекият избор на районни кметове засяга над 2 млн. български граждани, които живеят в големите градове с районно деление и те са лишени от възможността да избират районните си кметове. "Вместо 150 000 жители на "Люлин" да решат кой да им е кмет, идеята на ГЕРБ е това да направи партийната централа в съответствие с тенденцията за концентрацията на власт в едно лице", заяви от парламентарната трибуна депутатката от БСП Мая Манолова, цитиран от „Фокус”.
Тя цитира решението на КС по Изборния кодекс, в който магистратите заявяват, че така се отменя демократичното управление на местната власт и нейният избор.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция заяви, че начинът, по който се предлага да се избират районните кметове, не е избор на хората, а политически пазарлък.

"Току-що видяхме финала на една батална битка - битката между ината и срама на г-жа Фидосова", коментира Мая Манолова.

Последна актуализация в 17,45 ч.