Монти, който по-рано през деня изложи програмата си за реформи, спечели вота с 281 гласа "за" срещу 25 "против".
Икономистът и бивш еврокомисар ще бъде подложен на втори вот на доверие в долната Камара на депутатите, който се очаква също да спечели с лекота.

"Бъдещето на еврото ще зависи и от нова, което Италия ще направи през идните седмици", заяви Марио Монти в първата си реч пред Сената преди гласуването, предаде Франс прес.
"Ние ще трябва да убедим (другите европейци - бел. ред.), че сме поели по пътя на намаляването на съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт, дълг, който е на равнище от преди 20 години", отбеляза Монти.

"Ние не приемаме задължителните европейски условия като нещо, наложено отвън. Не е имало положение те да са от едната страна, а ние - от друга. Европа това сме ние", подчерта Монти, който е бивш еврокомисар (на вътрешния пазар, финансовите услуги и митническата и данъчна политика (1995-1999) и конкуренцията (1999-2004), отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Европа преживява най-тежките си години в следвоенния период", каза още италианският премиер, подчертавайки, че "европейският проект не би могъл да оцелее при евентуален фалит на Европейския съюз". Монти заяви, че Италия трябва да престане да се определя като "слабото звено" на Европа и да поеме "изцяло" ролята си в изработването на европейския проект. Монти допълни, че планира да реформира пенсионната система и пазара на труда. Това са две структурни реформи, за които настоява Европейският съюз, а пазарите ги очакват с нетърпение.

Пенсионната система в Италия е една от най-стабилните в Европа, но в нея има "големи отклонения в размера на пенсиите и сектори, които несправедливо са привилегировани", отбеляза новият премиер. Действията на новото правителство ще имат три основни оси: бюджетните строги ограничения, растежа и справедливостта. А целта е да бъде намален колосалният дълг на страната и да може Италия да излезе от кризата, каза Монти пред Сената.