Бившият еврокомисар, наричан още "Супер Марио" заради впечатляващата си кариера в Брюксел, допълни, че бъдещото правителство, което се готви да оглави след оставката на Силвио Берлускони, би трябвало да работи до редовните парламентарни избори през 2013 г. "Предварително фиксиран срок би отнел всякакъв авторитет на кабинета. Няма да приема ограничение във времето", каза още Марио Монти, цитиран от ДПА и АФП.

Някои политически формации в Италия, като Северната лига на Умберто Боси, настояват за предсрочни избори. "Не е задължително в правителството да участват партийни лидери. Това, което е задължително, обаче, е убедената подкрепа на тези партии за характеристиките, ценностите и състава на кабинета", отбеляза Монти.

Той поиска време от пазарите, за да реши ситуацията с огромния държавен дълг на Италия. "Не отричам значението на пазарите, но сме в демокрация и са нужни точни срокове", каза Монти по повод политическите консултации, които започна по-рано днес. Той изрази увереност, че "пазарите ще проявят търпение и разбиране".

За утре са предвидени още консултации с политически партии, които ще завършат с представянето от Монти на президента Джорджо Наполитано на кратък списък от вероятно 10-12 имена. Според председателя на парламента Джанфранко Фини новото правителство ще получи вот на доверие от депутатите най-късно до петък.