Монти - един от най-уважаваните италиански икономисти, беше натоварен да състави ново правителство в Италия след оставката на Силвио Берлускони, пише британският в. "Телеграф", цитиран от БТА.

Очаква се 68-годишният икономист, който до вчера ръководеше един от най-добрите италиански университети (икономическия "Бокони" - б.р.) и е смятан за неопетнен от партийната политика, да състави правителство от технократи, бивши учени и банкери, което да е пребори с бремето на 1,9 трилиона евро италиански дълг. 

Италия беше подложена на значителен натиск да определи нов премиер преди отварянето на международните финансови пазари днес, така че да избегне още по-голямо повишаване на разходите по обслужването на огромния си дълг.
Миналата седмица лихвите по 10-годишните италиански държавни ценни книжа се вдигнаха над опасното равнище от 7 процента, хвърляйки в паника пазарите и подсилвайки опасенията, че Италия може да изпадне в тежка ситуация, подобна на тази на Гърция, Ирландия и Португалия.
Борсите се "отблагодариха" - основните индекси на водещите европейски пазари се повишиха днес в началото търговията, акциите на Токийската фондова борса поскъпнаха в края на търговията.

Не е преувеличено да се каже, че предизвикателствата пред Монти са по-големи от тези, пред които е било изправено което и да е италианско правителство след падането на фашизма, пише британският в. "Индипендънт". През 1945 г. новото правителство на Италия трябваше само да скъса с ерата на Мусолини и да започне на чисто. Монти няма тази възможност. Наследството от катастрофалното управление на финансите при Берлускони и поддържаният от него климатът на корупция през почти двете му десетилетия във властта ще тегне над новия министър-председател. Залогът е не само състоянието на италианската икономика, а бъдещето на еврозоната, коментира изданието.

Монти не каза колко дълго се надява да управлява, но според информации в медиите целта му е да остане на поста до края на мандата на сегашния парламент през 2013 г., отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Що се отнася до по-общите му цели, той заяви, че ще се опита да възстанови финансовото здраве и икономическия растеж на Италия, без да прави компромис със "социалната справедливост".

Като цяло в Италия се смята, че президентът Джорджо Наполитано е направил разумен избор, като е посочил Монти за министър-председател. Новият премиер има добра репутация в Европа и се познава с водещите играчи в ЕС.

*Марио Драги, новият президент на ЕЦБ, също носи прозвището "Супер Марио". С известна ирония може да се каже, че двамата Супер Марио заедно ще спасяват еврото, ако се стигне до масирани покупки на италиански дълг от ЕЦБ - нещо, за което Драги досега не е дал категоричен знак. - Бел. Дир.бг