Заробващите заеми от престъпните групи са се превърнали в „извънредно национално положение“ според анти-мафиотската група SOS Impresa, което се вижда от доклад, оповестен вчера и цитиран от spekulanti.com.

Организираната престъпност в момента генерира годишен оборот от около 140 милиарда евро и печалба от над 100 милиарда евро, се добавя в заключението на групата.
„С подобна ликвидност мафията се превръща в банка №1 на страната“ – се казва в доклада на групата, която бе създадена в Палермо преди десетилетие, за да се противопоставя на рекета от мафията срещу малкия бизнес.

Организирани престъпни групи, като сицилианската Коза Ностра, неаполитанската Камора или калабрийската Ндрангета отдавна имат задушаващо влияние над италианската икономика, като генерират печалба, равна на 7% от БВП на страната. Заробващите заеми стават все по-сложен и доходен източник на приходи, заедно с трафика, контрабандата, проституцията, хазарта и рекета, се посочва в доклада.

„Класическият квартален или уличен лихвар е на изчезване, като отстъпва мястото си на организираното лихварство, което е добре втъкано в професионалните кръгове и оперира с помощта на професионалисти на високо ниво“ – се казва още в доклада. В него се изчислява, че около 200 000 бизнеса са свързани със заробващите заеми, а като резултат в икономиката са загубени десетки хиляди работни места.