Започнаха същинските преговори за Брекзит

stat
12:41  |  17 юли 2017 | По света / Автор Николай Големанов /  
Дейвид Дейвис и Мишел Барние (вдясно) започнаха преговорите по същество за Брекзит Дейвид Дейвис и Мишел Барние (вдясно) започнаха преговорите по същество за Брекзит
Сн.: БТА

Великобритания и Европейският съюз започнаха днес първи пълен кръг преговори за Брекзит, предаде БТА. Той ще продължи 4 дни.
"Миналия месец поставихме добро начало, но сега навлизаме в същността на въпроса", каза британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис пред репортери в централата на Европейската комисия в Брюксел. Там го посрещна главният преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от общността Мишел Барние.

"За нас сега е невероятно важно да постигнем добър напредък - заяви Дейвис. - Сега е време да се заловим за работа и да направим тези преговори успешни".

Барние също припомни срещата си с Дейвис миналия месец, когато двамата си размениха подаръци и разговаряха за сложните въпроси, които трябва да решават.

Тогава, според него, е бил постигнат "значителен напредък", а сега ще бъдат обсъдени "съществени проблеми за Брекзит".

Главният преговарящ на ЕС отказа да даде повече подробности и заяви, че ще направи това в четвъртък след приключването на четиридневния кръг преговори.

За старт - правата на гражданите

Преговорите тази седмица ще се съсредоточат върху следните теми:

  • правата на гражданите;
  • искането на ЕС Великобритания да плати около 60 милиарда евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността;
  • проблемът за границата с Ирландия;
  • въпросът за юрисдикцията на Съда на ЕС.
Преговарящите ще се разделят на групи за обсъждане на различните теми, а за четвъртък е планирана пресконференция.
Последно в По света


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време