Поправките бяха приети и на първо, и на второ четене.

В доклада на Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на Специални разузнавателни средства се посочва, че спешното приемане на законодателните промени се налага във връзка с решение на КС, предаде БТА.

В него бяха обявени за противоконституционни текстове, свързани с процедурите за съхранение на данни за трафика, които са необходими за предотвратяване, разкриване и разследване на престъпления. Според КС оспорените текстове допускат достъп до данни за нуждите на разследване на престъпления, които не са тежки.

КС посочва още, че има липса на съдебен контрол върху исканията за продължаване на срока на съхранение на данните, липсва и контрол върху унищожаването на издадената справка с данни, която не се използва за образуване на досъдебно производство.

Според съда несъответствие с Конституцията е и възможността данните да се съхраняват за срок 12 месеца. Затова депутатите приеха, че данни ще се съхраняват до шест месеца. 

Отпадна и възможността за достъп до данни с цел разследване на престъпления, които не са тежки. Следене ще се прилага само при тежки престъпления, като достъп до данни няма да има при издирване на лица. 

Предвиждат се и мотивиране на искането и разрешението за достъп до данни, както и съдебен контрол върху искането за продължаване на срока за съхранение. 

Независим държавен орган ще контролира унищожаването на справките след изтичане на срока им за съхранение. Ще се упражнява и съдебен контрол върху унищожаването на справката с данните, която не е използвана за нуждите на досъдебното производство. 

По време на дебатите вносителят Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че промените трябва да се приемат своевременно, за да не се затруднява работата на службите за сигурност. Той обясни, че решението на КС ще влезе в сила следващата седмица и ако не се приемат законодателните промени, това ще означава, че операторите, които съхраняват трафични данни, няма да имат основание за това.

"Така всички данни, които досега са били съхранявани, ще трябва да бъдат изтрити", допълни Лазаров.

По думите му това ще застраши сериозно разследването и предотвратяването на престъпления и взаимодействието с партньорски служби.

Атанас Мерджанов от "БСП лява България" се съгласи, че е важно промените да бъдат направени бързо, за да не се затруднява работата на службите. Но подчерта, че да се работи бързо не означава проблемите да се претупват. Той попита дали чрез предложените промени действително се открива баланс между разследването на престъпления и средствата за това.

Според Мерджанов тези средства водят до директна намеса в личния живот на хората.

"За нас проблемът е достатъчно сложен и значим, за да се опитваме да го решаваме на принципа - гасим пожар", коментира депутатът.

Така промените бяха подкрепени от всички парламентарни групи, с изключение на "БСП лява България".