Решението е взето с 8 на 3 гласа, като трима съдии са били на особени мнения.

Текстовете бяха атакувани през 2014 г. от омбудсмана Константин Пенчев, след като Съдът на Европейския съюз отмени директивата за съхраняване на трафичните данни, заради която беше изменен и българският Закон за електронните съобщения.

Тогава европейските магистрати приеха, че разпоредбите в нея са твърде всеобхватни и неконкретни и дават възможност на службите за необосновано сериозна намеса в личния живот на гражданите, което противоречи на Хартата за основните права в ЕС.

С промените интернет доставчиците и мобилните оператори бяха задължени да пазят данните по 12 месеца. МВР, ДАНС и прокуратурата имат право да ги изискват при разследване на престъпления, за които се полага затвор над 5 години. Става дума за тежки престъпления, за компютърни престъпления и за издирване на хора.

Всички 11 съдии, участвали в днешното заседание на КС, са били на мнение, че достъпът до трафични данни трябва да става само след съдебно разрешение и че срокът от 12 месеца за съхраняването им е прекомерен, съобщиха "Правен свят" и "Сега".

Според конституционните съдии 3-месечен срок е напълно достатъчен за това. За сравнение - 180 дни е и максималният срок за прилагане на Специални разузнавателни средства.

Освен това, според КС, в закона трябва да има гаранции, че мобилните оператори и интернет доставчиците няма да злоупотребяват с информацията, която трупат. А също и че данните ще бъдат унищожавани своевременно.

Все още обаче не са готови мотивите за решението, очаква се това да се случи на следващото заседание на КС на 17 март.

След като решението бъде публикувано в Държавен вестник, ще възникне празнота в закона и трябва отменените текстове да бъдат заменени с други, съобразени с мотивите на конституционните съдии.

Докато това се случи, разследващите ще могат да се позовават на чл. 159 от НПК, който предвижда, че "по искане на съда или на органите на досъдебното производство всички учреждения, юридически лица, длъжностни лица и граждани са длъжни да запазят и предадат намиращите се у тях предмети, книжа, компютърни информационни данни, включително за трафика, които могат да имат значение за делото".

Те обаче няма да могат да разчитат, че мобилните оператори и интернет доставчиците ще пазят информацията 12 месеца.