Коронарографията е направена на 51-годишния Манчо Гълъбов в частна клиника в Пловдив. Цялата документация ще бъде предадена на прокуратурата, съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев пред БНР.

"Този път манипулацията е извършена през долен крайник, т.е. през крака на пациента. Там обаче се стига до тежка инфекция, която в продължение на няколко месеца не може да бъде овладяна. Налага се ампутация на крака. Множество други операции са правени в опити да бъде подобрено състоянието му и да се справят с инфекция и след 10 месеца мъки, за съжаление, пациентът преди месец почина, в смъртния акт като причина за смъртта е посочен сепсисът", разказа д-р Хасърджиев.
Според него проблемът е, че масово се правят процедури като коронарографии и са се открили десетки частни клиники специално за това, тъй като клиничната пътека е добре заплатена за тях.
Пациентската организация ще настоява за по-ясни правила и стандарти за процедурата. Сама по себе си тя е изключително полезна, но очевидно има проблем в българската система, подчерта д-р Хасърджиев.

Агенцията по медицински одит е сезирана още миналата година. Според доклада инфекцията е причинена в клиниката по инвазивна кардиология, поради недооценяване на ситуацията и непредприемане на съответните мерки.

Манчо Гълъбов, който е шофьор и баща на 3 деца, постъпил миналия юни в частната клиника "Пълмед" в Пловдив за коронарография и стендове, защото "получавал инфаркт", разказва за трагичния случай в. "Монитор". Оперирал го шефът на отделението д-р Руслан Касабов. При изписването - 3 дни по-късно, припаднал пред колата си с температура 39,6 градуса.

Върнали го в болницата. Давали му антибиотици, но температурата и силните болки в десния крак останали. Две седмици по-късно от дясната бедрена артерия изкарали много гной. Последвали нови прегледи и изкарване на гной. Предписали лекарство за разреждане на кръвта, от което мъжът получил два силни кръвоизлива, изпаднал в безсъзнание и бил реанимиран.

Правени били и нови операции - ту в "Пълмед", ту в болница "Св. Георги", за изтегляне на гной. Състоянието на мъжа се влошавало драстично, но все отказвали да го приемат в болница. Той започнал да живее в адски мъки. На 27 август, след близо 16 часа чакане пред спешния кабинет на „Св. Георги”, съпругата му Вероника се обърнала към полицията. Със съдействието на прокурор съпругът й бил приет. Но вече имал многоорганна недостатъчност. “Тогава изведнъж дойдоха лекарите от всички отделения и всеки искаше да приеме съпруга ми за лечение”, спомня си Вероника Гълъбова.

Мъжът й остава в спешното и след 16 часа пак го връщат у дома. Вече не може и да легне от болка. Остава седнал цели 12 дни, халюцинира и състоянието му се влошава още повече. Той отново бил приет в болницата, този път в КАРИТ, за да му направят стоп на гръбначния стълб и да го накарат да легне. След това случайно медик казал на Вероника, че мъжът й бил заразен със стафилококус ауреус и имал сепсис. "Лекарят ми обясни какво означава това и че всички са го знаели, затова не са искали да го приемат. Обясниха ми, че съпругът ми е бил заразен още при поставянето на стенда”, спомня си вдовицата.

Дни по-късно десният му крак бил отрязан. След месеци мъчителни болки на 8 юли тази година 51-годишният пловдивчанин починал в болница „Св. Георги”. В смъртния акт като причина за смъртта пише "гноен сепсис".

„Доказана вътрешно болнична инфекция в „Пълмед” няма. Ние тук направихме максималното за този пациент”, твърди обаче д-р Касабов, извършил първата операция на Гълъбов. Според него при такава интервенция в нормалния свят се използват устройства, които „запояват” артерията. Въпреки че това струвало 160 долара, пациентът бил изписван на 4-тия час.

Семейството на Гълъбов е продало апартамента си, за да има пари за лечение. Сега съпругата му ще съди двете пловдивски болници.

Преди десетина дни от Националната пациентска организация огласиха друг случай, при който след коронарография мъж от Провадия загуби ръката си. Днес медиците, извършили въпросното изследване, отхвърлиха обвиненията му и заявиха, че докато е бил под тяхно наблюдение пациентът е бил в добро състояние.