Природното бедствие не причини жертви и сериозни щети, посочва Франс прес, цитирана от БТА. Трусът бе регистриран в 8,38 часа по Гринуич, на 23 км дълбочина и на около 430 км югозападно от Банда Ачех, столица на индонезийската провинция Ачех, съобщи Геофизичният институт на САЩ.

Трусът бе последван два часа по-късно от вторичен трус с магнитуд 8,2. Американският център за наблюдение на цунами в Тихия океан издаде предупреждение за цунами за целия Индийски океан, но го отмени към 13 часа гринуичко време заради липсата на големи приливни вълни. Вълните не стигаха повече от един метър по западното крайбрежие на Суматра, съобщи Индонезийската агенция за предупреждение за природни катастрофи.

В Тайланд 10-сантиметрова вълна бе регистрирана на остров на западното крайбрежие. "Според равнището на водата в момента, заплахата е намаляла в повечето засегнати райони и центърът отменя предупреждението за цунами", съобщиха американски учени. Индонезия, Индия и Шри Ланка отмениха предупрежденията за цунами.
Предупреждението за цунами бе отменено и в Тайланд малко след 20 часа (13 часа по Гринуич), където Чосак Хаусван, директор на тайландския Национален център за предупреждение за катастрофи, заяви за телевизията, че населението може да бъде спокойно. Според експерти рискът от цунами е малък.

Трусът е бил хоризонтален, а не вертикален и не е предизвикал разместване в пластовете на морското дъно, което води до цунами, обясни сеизмологът Сюзан Сарджънт от Британския институт за геоложки изследвания.

Големите вълни цунами обикновено са предизвиквани от вертикални земетресения или свличания в морето. Трусът е усетен и в Банкок и Колката, където на няколко сгради са се образували пукнатини. Шри Ланка и Малдивите наредиха евакуирането на сгради и крайбрежни ивици.

В Тайланд, където 5400 души загинаха от цунами през 2004 г., властите призоваха населението да се евакуира от крайбрежието на Андаманско море. Световната метеорологична организация заяви, че комуникационните системи, създадени след цунамито от 2004 г., работят добре. 

На 11 март миналата година разрушително земетресение от 9 по Рихтер и цунами опустошиха северозападната част на Япония. Стихията предизвика авария на АЕЦ "Фукушима-1". По последни данни жертви на трагедията са станали 15 854 души, други 3167 все още са смятани за изчезнали.