Това каза Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”, цитиран от "Фокус". Естествено, има и по-високи оферти. Основното, което може да се каже, е, че има сериозна диференциация по отношение на цените и в зависимост от местоположението на самия имот и реално използваемата светла площ.

Много често, когато се говори за средни цени, картината сериозно се изкривява. Би трябвало и в България да започне да се отчита реално използваемата жилищна площ, а не това, което е по документите за собственост, особено когато става дума за новото строителство, където стандартите налагат друг начин на оценка на жилищната площ, каза той.

За София цените са от порядъка на 550-800 евро за квадратен метър. Има и оферти за цена от 1 500 евро на кв. метър, но те са единични, за луксозни жилища. Летните месеци – юли, август са принципно по-слаби на пазара на недвижими имоти. Жилища ново строителството продължават да се предлагат, все още има доста оферти, защото спадът доведе и до сериозно задържане на продажбите, каза Лъчезар Искров.

Почти изключено е да се реализират сделки за строителство „на зелено”. Може би има единични случаи - голямо доверие в строителя или се строи на много добро място. Но практиката преди години да се сключват масово сделки „на зелено” вече почти не съществува, каза той. Освен ограничено финансиране от банките, има и психологически момент – страхът от възможна измама при такава оферта.