Правителството е разгледало на заседанието си днес доклад на Найденов за цените на хранителните продукти от производителя до щанда в магазина.

Министърът изрази учудване от цена на кашкавал 16 лв. за килограм при изкупна цена на млякото 0,70 за литър. По думите му този кашкавал вероятно излиза от мандрата с цена 10 лв. за килограм.

"Става въпрос за орган, който да следи и наблюдава цялата производствена верига, разпределението на благата в нея и изключването на възможността за спекула и насочване на средства към прекупвачите, защото в повечето случаи това е за сметка на производителя и потребителя", обясни той, цитиран от КРОСС.
Приоритетно ще се следят хранителните продукти от основната потребителска кошница- хляб, мляко, сирене, яйца, месо, колбаси, олио, захар и т.н.

В новия контролен орган ще влязат представители на няколко министерства- земеделското, финансовото, икономическото, вътрешното, както и на Комисията за защита на потребите, НАП и Агенцията по безопасност на храните. Новото звено ще е към Министерски съвет и ще се отчита пред премиера.

Найденов обясни, че няма да има припокриване или намаляване на функции на други ресорни органи като Комисията за стоковите борби и тържищата и КЗП.
"Там, където се констатират деформации на пазара, ще се правят проверки и там, където има нарушения - да се правят санкции", обясни той.

"Няма да останем безразлични към прояви на евентуална спекула и изкривяване на пазара", закани се министърът. Според него новият механизъм на контрол ще даде повече прозрачност за потребителите и търговците.

Найденов обеща докладът, представен в МС днес, да се публикува на страницата на земеделското министерство.

Вчера Найденов съобщи, че според социологическо изследване 80 на сто от българите смятат повишаването на цените на храните като най-лошото, което им се е случило. След като е така, те очакват по някакъв начин правителството да реагира, категоричен бе министърът.

Цените очевидно са проблем, въпросът е как ги борим, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика по повод създаването на спецзвено за следене на пазара на храните. Очевидно има ефект, за който може да се каже популистки, че нещо се предприема. Пред обществото сигурно е до някаква степен оправдано - да се покаже някаква дейност, че видите ли цените са проблем и ги борим, каза Ганев интервю за БГНЕС . Според него обаче е доста спорно дали действително този нов орган ще може да повлияе на цените. Той не вижда инструмент, с който всъщност да се реши проблемът, без да се създаде друг по-голям.

"Никой не отрича проблема с цените, но той се обосновава от множество фактори, сред тях и много външни – кризата в Близкия Изток, по-високата цена на петрола, климатични ефекти, стимулирането на биогоривата, които вдигат цените на храните. Това са куп неща, които влияят по един или друг начин и между другото повечето от тези, които изброих, са създадени от държавата, политика на една или друга държава или Европейския съюз, така че проблемите като че ли до голяма степен бяха създадени от държавата, която сега се опитва да ги реши с още повече нейна намеса", каза Петър Ганев.
Той изтъкна и че няма краткосрочни решения и няма как следващата седмица цените да са по-ниски особено при храните. Според него за тях е очевидно, че каквото и решение да се намери то най-вероятно ще е за следващата година или за по дълъг период. "Така, че към момента полезен ход няма, който да реши проблема веднага!", категоричен е Ганев.

*Новината е актуализирана в 22.50 часа