През август 2011 г. цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения са стабилни, показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през миналия месец на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

Цените на едро на олиото и брашното са с 26% по-високи в сравнение със същия месец на 2010 г. Поскъпването на млечните продукти е 15-30%, а на месните 2-10%.
 
В сравнение с месец юли цените на основните хранителни стоки не са се променили значително. По-значително поскъпване е отчетено при яйцата – 13% (2ст./бр.). Без промяна през месеца са цените на лещата, маслото и вафлите, а цената на брашното е паднала в сравнение с юли с 3%.

Наблюденията от предходните години показват, че през август цените на повечето плодове и зеленчуци са най-ниски. В сравнение с миналия август има спад при по-голяма част от цените на плодовете и зеленчуците. Поевтиняването на доматите, както на полските, така и на оранжерийните е около 30-40%, а на краставиците съответно 20%.
Значително по-евтини са дините и лимоните, които са с около 40-45% по-ниски. Прасковите, пъпешите, бананите, картофите и зелето са поевтинели на годишна база с 8-18%

През август 2011 г. се наблюдават по-високи цени в сравнение с август 2010 г. при ябълките (11%), зрелия чесън (9%) и зеления пипер (2.5%).

Поевтиняването на месечна база на ябълки, прасковите, дините и пъпешите е около 20-30%. Отчетеният спад на цените на бананите и лимоните е около 4-10%.

През август най-голям спад при цените на зеленчуците има при доматите, като цената на полските домати е с 41% по-ниска спрямо юли, а на оранжерийните домати с 36%.
 
По-лек спад на месечна база е отчетен при краставиците, като полски краставици са поевтинели спрямо предходния месец с 4%, а оранжерийните съответно с 9%. Цената на картофите чесъна и зелето са с около 10% по-ниски, а поевтиняването на месечна база на зеления пипер е 40%.