Наташа Берто уточни, че отпуснатите на нашата страна 108 милиона евро са от фондовете за спешни нужди по бюджетите на ЕС за миграция и убежище, както и за вътрешна сигурност.

Средствата са предназначени за охрана на границите, техническо оборудване, както и за изграждането на приемни центрове, добави Берто.

До момента Комисията е одобрила 12 милиона евро спешна допълнителна помощ за България за справяне с бежанската криза. Те са насочени към осигуряване на подслон, храна и лекарства на пристигащите бежанци, както и екипировка на българските гранични полицаи.

В петък ЕК одобри 108 млн. евро от исканите от България 160 млн. евро за спешна помощ за охраната на границите, внесено ден по-рано.

Комисията съобщи, че ще разгледа спешно искането на нашата страна за осигуряването на още 52 милиона евро за същите цели.

"Поради отличното справяне с охраната на границите, Европейската гранична полиция ще стартира за първи път от България на 6-и октомври. В Братислава държавните лидери показаха единодушие и категоричност, че външните граници трябва да се охраняват строго и на всички гранични държави трябва да се помогне", написа премиерът Бойко Борисов на профила си във Фейсбук ден след срещата в Братислава.

"Ние полагаме усилия и с армия, и с полиция, нелегалните мигранти се задържат и над 30 хиляди души вече сме върнали в Турция.

"Временни бежански центрове може да се направят някъде, но по-важното е, че Европа прие нашата позиция, че зоните за сигурност трябва да се изтеглят в Сирия и в Либия", посочва още премиерът.

Междувременно стана ясно, че се предвижда ограничаване на движението на бежанците само в определена зона в страната.

По-голямата част от мигрантите , които идват у нас не са семейства, бягащи от Сирия и Ирак, над 70% са млади мъже, предимно от Афганистан.