Решението следва изявлението на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер в края на срещата на 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС в Братислава и е в резултат на постоянните контакти на ЕК с българските власти през последните месеци, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Комисията ще продължи и с бързата оценка на получено от България допълнително заявление за спешна помощ в размер на още 52 милиона евро.

"Целта ни е тази сума да достигне 160 млн. евро, каквото е искането на българския премиер Бойко Борисов. Следващите дни и седмица ще направим необходимото, ще намерим механизмите, за да намерим тези средства", обяви  Жан-Клод Юнкер, цитиран и от пресслужбата на Министерския съвет.

"България не е оставена сама", категоричен е Юнкер.

"През последните седмици дискутираме непрестанно ситуацията с българския премиер и какво трябва да се направи. Коментирах и в сряда по време на речта ми, че за Българи трябва да бъдат изпратени 200 офицери на Фронтекс и също така да бъдат осигурени веднага пари за коли, които са необходими за охрана на границата", каза още Юнкер.

Премиерът Борисов благодари за подкрепата на колегите му в Европейския съвет и посочи, че това е категорична оценка за добрата работа на България.

"Не мога да си спомня досега страната ни да е посочвана с отделно решение и целево да се направи нещо за България", посочи министър-председателят.
Според него няма по-добро място за живеене от Европа.

"Днес видях в колегите желание и амбиция в Европа да става още по-добре. България е пример, че след като посочихме проблема, може и бързо да действа Европейската комисия", каза той.

Премиерът Борисов каза, че страната ни разполага с финансови възможности да осигури техника, но по-важна е европейската солидарност и оценката на колегите.
"Ние имаме 13 милиарда във фискалния резерв. Имаме пари да извадим да си платим, но няма да е честно толкова усилия да полага държавата и да не се оцени като обща европейска солидарност”, допълни той.

"Днес чешкият премиер (Бохуслав) Соботка каза, че иска във всяко публично изказване на колегите, което ще направят, да се посочи, че заради добрата работа България ще бъде поощрявана. Това е оценка за работата ни", заяви още премиерът.

Българският премиер уточни, че парите не са 160 милиона евро, колко е поискала българската страна, защото в бюджета на ЕС е имало толкова, които е могло да бъдат освободени днес.

Европейската комисията и агенциите на Европейския съюз вече оказват финансова и оперативна помощ на България. Общо 173 служители по линия на Фронтекс са в България след искане за помощ от страна на българските власти, подадено в края на юли.

Комисията, заедно с Фронтекс и страните членки, работи да осигури поне 200 допълнителни граничари и най-малко 50 нови патрулни коли за охрана на границите от октомври.

До момента Комисията е одобрила 12 милиона евро спешна допълнителна помощ за България за справяне с бежанската криза. Те са насочени към осигуряване на подслон, храна и лекарства на пристигащите бежанци, както и екипировка на българските гранични полицаи.
В допълнение страната има достъп до 91 милиона евро за миграция и опазване на външните граници на ЕС за периода 2014-2020 г.