След 9 години Земята може да стане по-топла с 1,5 градуса

stat
13:09  |  12 май 2017 | / Редактор Стоян Гогов /  
Изхвърляните от човечеството парникови газове променят климата на Земята Изхвърляните от човечеството парникови газове променят климата на Земята
Сн.: Shutterstock

Само след девет години Земята може да стане с 1,5 градуса по Целзий по-топла спрямо края на 19 век.
Това показва ново проучване, според което целите на Парижкото споразумение за климата едва ли ще бъдат изпълнени, информира британският вестник The Independent, цитиран от Фокус.

В Парижкото споразумение светът реши да положи усилия, за да „ограничи повишаването на температурата до 1,5 градуса над прединдустриалните нива“.

Изминалият януари - третият най-топъл от 137 г. насам > > >


Но учените отбелязват, че с комбинацията от фазата на естествено затопляне и въглеродните емисии на човечеството тези нива могат да бъдат достигнати до 2026 г.

Ние не трябва да очакваме големи промени през следващите 10 години… Но когато светът продължава да се затопля, дългосрочните ефекти ще станат видими, особено продължаващото увеличаването на морското равнище заради топенето на ледниците. Ще са необходими десетилетия, за да се види пълният ефект от случващото се, но веднъж започне ли процесът, трудно ще бъде спрян“, коментира професор Ричард Бетс от Ексетърския университет.

Глобално затопляне: Бури и бедствия надвисват над Европа > > >Последно в Спектър


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.