Който преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказват с глоба от 5 до 20 хиляди лв.

Досега глобата беше между 500 и 1000 лв. По-високият размер на санкцията бе определен от депутатите с окончателното гласуване на промени в Наказателния кодекс.

При утежнени обстоятелства наказанието ще е по-голямо – затвор от една до десет години.

По-тежките санкции ще засегнат каналджиите, които използват моторно, въздухоплавателно или друго транспортно средство или когато преминаването е организирано от група или организация. В тези случаи превозното средство ще бъде конфискувано в полза на държавата.

За утежнено обстоятелства ще се считат и ако преминаването е извършено по начин, опасен за живота на преминаващите лица.

Освен превозването на бежанци през страната, наказуемо стана и доброволното осигуряване на превозното средство за трафика.

Тези две предложения бяха приети в последния момент, но с един и същ аргумент - за да не може трафикантът да се измъкне, ако бъде обвинен, предаде БНР.

Ако трафикантът превозва, застрашава живота или организира групи за превоз на бежанци, максималната санкция е до 6 години затвор и глоба до 20 000 лева. Тази санкция ще бъде налагана и за трафик през границата.

Наказанието скача на до 10 години затвор и глоба до 30 000 лева, ако за трафика се използва транспортно средство или преведеният не е български гражданин.

Поправките предвиждат и сериозни наказания за длъжностни лица, които са подпомогнали преминаването през границата. Грозят ги от 3 до 12 години затвор, глоби от 10 до 30 хиляди лева и конфискация на част или цялото имущество.

Други наказания

Парламентът завиши драстично и наказанията за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт или избягали от местопроизшествието, както и в случаите на управление на автомобил без правоспособност или, ако е блъснат човек на пешеходна пътека или на площи, предназначени само за пешеходци, градини и детски площадки в населените места, на територията на които движение на МПС не е разрешено.

При шофиране в нетрезво състояние, довело до средна или тежка телесна повреда, се предвижда затвор до пет години, а при особено тежки случаи до 8 години. При смърт - лишаване от свобода между 3 и 15 години, при особено тежки случаи - до 20 години.

Парламентът определи още от 2 до 8 години затвор за блудство, когато е извършено чрез употреба на сила или заплаха, или по отношение на лице, което се занимава с проституция, както и по отношение на лице, което не разбира свойството или значението на извършеното.