Има гости от София, Варна, Бургас, Велико Търново, Перник. По поляните около сцените се виждат паркирани коли от Испания, Полша, Германия, Италия, Словения и Сърбия, предаде БГНЕС.

Стотици българи нощуват на хълмовете около селото. Извън звука на гайдите, тук под звуците на тумбелетата се усеща на миризмата огромните чевермета, които се въртят. Най-голямото тембеле струва 60 лева. Този характерен родопски инструмент се прави от ламарина с медно покритие и всеки има своя различен звук.

Най-възрастният участник в надсвирването е 74-годишният Манол Ташков от Девин, чиито корени са от Гела. На въпрос дали е бил награждаван на надсвирването досега, той само отвори ревера на елека си, за да покаже медалите..."С времето гайдарското изкуство се променя. Чалгата нанесе поразии не само в бита, но се отрази и на гайдарското изкуство. Но всеки прави своя избор", отчита Манол Ташков, който и прави гайди.

Местните власти са създали отлични условия за провеждането на надсвирването и утрешния традиционен събор в Гела - има осигурена кола "Бърза помощ", пожарна, екотоалетни. На многобройните сергии се продава прочутият мурсалски чай, котешки стъпки, мащерка, дива мента, червен и жълт кантарион - все прословути родопски билки. Дори може да се намери и разсад за мурсалски чай с надеждата, че ще вирее и по други места в България. Изложени са и красивите и ненадминати родопски халища и килими.

Надсвирването, в което участват изпълнители на каба гайда от цялата страна и чужбина, ще се провежда в три възрастови групи. Първата обхваща възрастовата граница до 14 години, като участниците ще изпълняват свободна програма до 5 минути. Участниците във втората група са от 15 до 20 години. Те задължително трябва да изпълнят бавна и бърза мелодия до 6 минути. Третата група е за участници над 21 години. Те също ще изпълняват бавна и бърза мелодия, с времетраене до 7 минути.

Утре от 10 ч. ще се открие съборът, а от 10.30 ч. е срещата на родовете от с. Гела и народно веселие.