Това каза президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев в тържественото си слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

"Има дати в нашата история, които ни зареждат с вяра и оптимизъм и които изпълват сърцата ни с гордост. Такава е дата 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

На този светъл християнки празник - Гергьовден, по силата на една красива българска традиция нашият народ засвидетелства признателност към своята армия.

Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството. Почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицание защитават Родината", заяви Радев.

Президентът припомни ролята и победите на българската армия през годините на войните, като носител на идеал за свещено единение.

"Бойното ни изкуство влиза в учебниците на европейските и световните академии, а мирът през последните седем десетилетия се дължи и на българските офицери, сержанти и войници", посочи той.

"За жалост през последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили бяха ситемно подценявани", посочи Румен Радев.

Затова, по думите му, днес българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите, с липса на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и недобре поддържано въоръжение.

"Рязкото влошаване на геополитическата обстановка и призивът на ръководството на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 процента от БВП за разходи за отбрана сложи точка на тази абсурдна дилема", отбеляза Румен Радев.

"Изминалата 2016 г. беше повратна в отношението към въоръжените ни сили, когато парламентът прие проекти за превъоръжаване и за тяхното финансиране", посочи той.

Според президента придобиването на модерно въоръжение е необходимо, но недостатъчно условие за модернизацията на армията.

"Сложните процеси за модернизация на армията ни ще поставят на изпитание и политиците, и висшето военно ръководство, защото парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин, а това изисква ясни визия и принципи при изграждането им.

Необходимо е усъвършенстване на системата за нормативни документи, която е неадекватна на съвременната среда за сигурност, необходими са ресурси за водене на пълноценна бойна подготовка, покриваща стандартите на Алианса", каза още Румен Радев.

Президентът призова политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато взимат важни решения.

"Вярвам, че никой няма да оспори най-висшия приоритет в системата на отбраната, и в тази връзка, необходими са категорични действия за пресичане на тревожния отлив от въоръжените сили, за тяхното окомплектоване, за издигане на социалния им статус и престижа на военната професия. Без тези мерки няма как да имаме достойна и боеспособна армия", подчерта Румен Радев.

Президентът благодари на всички военнослужещи, че въпреки предизвикателствата на времето, продължават да отстояват каузата България с висок професионализъм, и пожела: "Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница".