Преди това на забележка на Десислава Атанасова от партията, че председателстващият заседанието Христо Бисеров не забелязва кой вдига ръка и кой не, той се оправда: Аз как да разбера кое е народен представител, кое е квестор?”

Атанасова нападна и "Атака", която осигурилила "златния глас, за да го има този парламент".

Станислав Станилов от партията пък не й остана длъжен:

„Уважаваеми колеги, когато крещите срещу „Атака”, много ви моля да си спомните как си направихте правителство с нашите гласове. Да подкрепим партия, която не беше влизала в управлението и даваше надежди, че ще направи нещо, за нас бе чест. За благодарност зловещият човек г-н Цветанов екзекутира ПГ на „Атака” с гнусни методи и вие тогава не крещяхте, нали?"

Той добави, че ГЕРБ ги унизили, не свършили нищо, а сега се сърдят, че "Атака" крепят кворума на законен български парламент.

"Да престанем да крещим, да почнем да работим и може да излезе нещо”, призова Станилов.

Вместо това Димитър Главчев направи предложение за поименна проверка на кворума и от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. В момента, в който почти бе приключила проверката, те обаче се върнаха.

Ситуацията стана абсурдна, защото се наложи имената на депутатите им да бъдат дописвани в списъка от Бисеров, предаде БГНЕС.

В един момент самият той се обърка как да подходи към "закъснелите":

"Колеги, които сте в залата, вдигате ръка, вие в залата ли сте или не сте?".


Така в крайна сметка се оказа, че има кворум, защото точно 127 се регистрираха.

Красимир Велчев реши да обясни от трибуната стратегията на ГЕРБ.

„Всеки човек има потребност да бъде уважаван. Името на Борисов беше прочетено 5 пъти и се подигравахте и се радвахте. Колко пъти беше прочетено името на Станишев или Местан? Без уважение и без взаимно желание хората отвън не само имат право, но ще минат и към по-остри действия”, обърна се той към депутатите от БСП и от ДПС.

Така се оказа, че от ГЕРБ са излезли от залата заради обидно отношение към техния лидер и някои депутати от тяхната група.

"От вчера, откакто сме тук, с този тон, с този реваншизъм - пак ще излезем и пак няма да идваме", закани се Велчев.

Янаки Стоилов заяви, че не оспорва голяма част от казаното от Красимир Велчев, но призова народните представители да не възпроизвеждат огледални модели на поведение, наложили се в последните години.

"Само в краен случай да се занимават с тези методи на влизане и излизане, на проверки на кворума в зала, което уронва авторитета на НС", обясни той.