От прокуратурата вече съобщиха, че народният избраник е арестуван за търговия с влияние - поискал и приел пари, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

35-годишният Аврамов, който е от Монтана, е бил задържан снощи в града, когато са му предавали 50 000 лева. Заедно с него са били арестувани още двама мъже - на 34 години с инициали К.Г. и Б.Б., съобщиха от МВР, без да изяснят повече за съучастнците на депутата.
Той е поискал парите, за да упражни влияние върху длъжностни лица от държавната администрация в Монтана при решаване на спор за земеделска земя. Част от парите са открити в дома му.

Аврамов е разследван по досъдебно производство, заведено по чл. 304б от Наказателния кодекс – "който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000  лева.

Градският прокурор Николай Кокинов коментира пред БНР, че срещу народния представител има събрани "сериозни доказателства, които са документирани". Разследващите разполагат с подслушани телефонни разговори, както и с външно проследяване. Във всички СРС-та се чуват уговорки във връзка с обещаната услуга, както и как депутатът докладва периодично на пострадалия какво и кого е говорил за обещанията от съответните служби, на които е трябвало да въздейства.

Димитър Аврамов ще бъде освободен, ако до 24 часа след задържането му Народното събрание не се е произнесло по искането за свалянето на имунитета му. Това каза говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова пред журналисти, цитинирана от БТА.
Прокуратурата няма право да му повдига обвинения и съответно да иска налагане на мярка за неотклонение, докато Аврамов е с имунитет.

Късно следобед в деловодството на Народното събрание е внесено искането на главния прокурор Борис Велчев за сваляне на имунитета на депутата, съобщи "Фокус" по информация от пресцентъра на Народното събрание.

Подготвянето на искането се забави, защото "изисква повече технологично време, трябва да бъдат описани доста подробно събраните до момента доказателства, каза по-рано Кожухарова.

От ГЕРБ заявиха, че очакват колегата им сам да поиска имунитетът му да бъде свален, а ако откаже, това ще направи Изпълнителната комисия на партията. Управляващите обявиха още, че той е изключен от партията и уволнен от всички постове, които заема. Очаква се Аврамов да подаде оставка и като народен представител.

През 2011 година Димитър Аврамов и колегата му от ГЕРБ Стоян Гюзелев бяха осъдени да платят по 5000 лева глоба за конфликт на интереси. Тогава Върховният административен съд постанови, че Аврамов е бил в конфликт на интереси, когато е предложил привилегии за арендатори в Закона за земите, които НС не прие.