ГЕРБ отхвърля прогресивен данък върху лихвите

stat
14:55  |  25 октомври 2012 | Политика / Автор Днес.дир.бг /  
Владислав Горанов: Няма да се нарушава банковата тайна при облагането на лихвите Владислав Горанов: Няма да се нарушава банковата тайна при облагането на лихвите
Сн.: БГНЕС

Няма да се въвежда минимален праг за облагане на лихвите по срочните депозити. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов.
ГЕРБ е за запазване на плоския данък (пропорционалното подоходно облагане на физическите лица - бел. ред.), гарантира пред журналисти в парламента Горанов, след като мнозинството прие предлаганите от правителството промени в Закона за ДДС.
С тях се въвежда 10 на сто налог върху доходите от лихвите върху депозитите.

Управляващите са готови на дебат за прогресивното и пропорционално облагане, но в никакъв случай не бивало да се допуска прогресивното облагане да важи само за данъка върху лихвите.
"Няма логика да има минимум за данъка върху прихода от лихви, а да няма минимум по отношение на дохода от минимална работна заплата. Ние от ГЕРБ сме за запазване на пропорционалното подоходно облагане, т.нар. плосък данък", коментира Горанов, цитиран от "Фокус".

Зам.-министърът увери, че безсрочните влогове, към които са и детските, няма да бъдат облагани с лихва. Тя ще се начислява само върху депозитите с уговорен срок.

И откъде накъде някой ще ми казва какво да си правя с кинтите? Да ги вкарам в ТЯХНАТА икономика? Онази - с приватизираните под масата мощности, с рекетьорските монополи и кръговете от приятелски фирми, дето финансират ТЕХНИТЕ партии? Няма да стане!!!

избирател
Владислав Горанов обясни още, че хората със срочни депозити няма да подават данъчни декларации, защото това е данък при източника, а за това не е необходима декларация.
Банките пък всеки месец ще декларират размера на изплатените лихви по срочните депозити на физическите лица. С едно платежно и с една декларация за общата сума те ще уведомяват НАП за размера на платената лихва и на удържания данък за цялата банка накуп, обобщено, и така няма да се нарушава банковата тайна, коментира зам.-министърът, цитиран от БТА.
Никаква индивидуализираща информация за влоговете на отделните физически лица няма да се обменя между банките и приходната агенция, категоричен е Горанов.

По думите му, между първо и второ четене ще бъдат прецизирани текстове и предвидено ежемесечно деклариране от банките какви суми са платили за този период като лихви по депозитите на гражданите.

За други промени в закона

Горанов отбеляза, че още през август има указания на финансовия министър Симеон Дянков за прилагане на Закона за ДДС, който никога, по думите му, не е предвиждал да се облагат с налог паричните дарения от SMS-и. На база на тези разпоредби не следва мобилните оператори да начисляват ДДС върху тези дарения, те могат и са длъжни да правят това само върху далекосъобщителната услуга, подчерта Владислав Горанов. Това той каза във връзка с отхърлен проект за промяна на закона дарителските SMS-и да не се облагат с ДДС.

Приета бе друга промяна в закона - от 15 на 7 процента се намалява ставката за хазартни игри, организирани онлайн. В същото време депутатите запазиха 15 на сто налога върху лотарии, томболи, числови лотарийни игри Бинго и Кено, тото, лото и игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.
За игрите в казино, за които се събира такса или комисиона за участие, данъкът върху хазартната дейност се предлага да е в размер 15 на сто върху събраните такси и комисионни.

Приемате ли данъка върху лихвите? - Анкета


Последно в Политика


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.