"Все едно влизаме в първи клас и трябва да започнем наистина в някои случаи от "А и Б". Това е така, защото продължаваме да наричаме нашите съюзници "партньори", продължаваме да гледаме на НАТО "отвън" и в някои случаи продължаваме да мислим по старому, да не променяме мисленето си, да боравим със стари концепции. Всичко това ми дава основание да кажа "да - ние имаме нужда от първи клас", призна Ангелов, цитиран от БТА.

Той говори по време на конференцията по случай седмата годишнина от членството на България в НАТО на тема "Интелигентната отбрана: националната отбранителна политика и инвестициите в отбраната през второто десетилетие на 21 век" .

Според министъра трябва да се освободим от "стереотипни нагласи" от Студената война и да не виждаме нашите съюзници около границите като някакви "мними противници под прикритие".
"Именно това ме безпокои най-вече", заяви Ангелов.
По думите му дори и да възникне заплаха срещу страната ни, ще можем по всяко време да разчитаме на системата за ранно предупреждение, на политическите и дипломатическите инструменти и на безрезервната помощ на НАТО.

Аню Ангелов изрази пред журналисти надеждата си в НАТО да не четат позициите на президента Георги Първанов във "Фейсбук", че е резервиран към възможността Алиансът да се ангажира с военната операция в Либия в противоречие на официалната българска позиция.
Вчера министърът разкритикува върховния главнокомандващ, че не познава процедурите за вземане на решения в НАТО и отхвърли обвиненията му, че се подценяват заплахите за националната сигурност.

Министърът на отбраната съобщи, че утре правителството ще вземе решение за изпращането на фрегатата "Дръзки" на мисия край Либия.