Три от компаниите са държавни - Българският енергиен холдинг (БЕХ) и двете му дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", каза след заседанието на кабинета министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Проверките в българските дружества са свързани с дългосрочните договори за доставка от "Газпром", уточни той.

Проверяват се общо 21 компании в десет европейски страни. Много от тях са дъщерни на "Газпром".
Световните агенции съобщиха по-рано, че офиси на тези компании са били обискирани.

Проверката се прави съвместно с Комисията за защита на конкуренцията в България. Проверяващите получават пълно съдействие от българските власти, допълни Трайков.
Очевидно сме свидетели на един от първите опити да се налага общоевропейска политика в областта на спазване на защита на конкуренцията.

Това може да е добра практика и за българската Комисия за защита на конкуренцията, каза Трайков.

От БЕХ съобщиха по-късно, че Еврокомисията е започнала проверка на условията за търговия, пренос и съхранение на природен газ в ЕС, предаде БНР. Проверява се и спазването на ангажиментите за достъп на трети страни до газопреносната мрежа, които могат да бъдат нарушени едностранно или въз основа на двустранни споразумения.

От ЕК изрично са подчертали, че извършването на проверка не означава, че компаниите нарушават антитръстовите правила, а желанието им е да проверяват условията на работа на общия европейски енергиен пазар и възможностите му да се гарантират сигурни доставки на достъпни цени.
От холдинга припомниха, че българската държава неколкократно е поставила въпроса за намиране на решение за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи, които са предмет на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с "Газпром".

От "Овергаз", които доброволно се подложили на инспекция, съобщиха, че повод за проверката са две преписки.
Едната е поради съмнение за злоупотреба с монополно положение на европейския газов пазар и по нея тече събирането на документи в десетте европейски страни.
Другата проверка е за злоупотреби с монополно положение на българския газов пазар, където, държавната компания "Булгаргаз" единствена има достъп до българската газопреносна мрежа, посочиха от "Овергаз", цитирани от БТА.