Това заяви пред журналисти директорът на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от Интерфакс и БТА.

Към днешна дата предварително са платени само 219 милиона кубични метра газ. За прехвърлянето на средствата от "Нафтогаз" по сметката на "Газпром" са необходими два дни. Затова неплатените доставки на газ за Украйна в заявения обем от 114 милиона кубични метра газ след два дни ще доведе до пълно прекратяване на доставките на руски газ за Украйна, което е сериозен риск за транзита на Европа, заяви Милер пред журналисти.

Вчера украинската компания "Нафтогаз" обвини "Газпром", че не доставя предварително платения газ на Киев, дни след като Москва съобщи, че праща газ, предназначен за Украйна, директно на районите, държани от бунтовниците, припомня Ройтерс.

След като спря газа за Украйна за шест месеца, Москва възстанови доставките в края на 2014 година, когато двете страни подписаха временно споразумение, според което Киев ще плати част от дълга си и ще плаща предварително за доставките през зимата.

"Нафтогаз" заяви, че руската компания е нарушила това споразумение като е доставила само 47 милиона кубични метра от заявените 114 милиона кубични метра газ, които Киев е предплатил в четвъртък.

ЕК: Няма намалени доставки засега

Транзитният поток на газ към ЕС е нормален и не се очаква да бъде засегнат от спора между Русия и Украйна заради неплатени сметки за газови доставки, заяви говорител на ЕК, цитиран от Ройтерс, на която се позова "Фокус".

В момента газовите потоци към ЕС са нормални и очакваме транзитът на газ за ЕС да не бъде засегнат“, каза говорителят Анна-Кайса Итконен.

България има запаси за 3 месеца

"При криза България може да използва около три месеца синьо гориво от хранилището в Чирен при ограничителен режим", заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от БНР.

Той уточни, че при евентуално спиране на руските доставки ще се наложи топлофикациите да минат на мазут, а големите консуматори на алтернативни горива.

"Нямаме постъпили информации за нарушаване режима на доставки на природния газ за страната ни, като на входа параметрите са стабилни на наляганията и количествата газ, които получаваме", каза Станков.

По думите му от голямо значение е какви количества имаме в Чирен за нашата сигурност - към днешна дата са около 250 милиона кубични метра.

От "Булгаргаз" също потвърдиха, че към момента "Газпром Експорт" изпълнява графика за доставка към България без отклонения. Сключено е и споразумение с гръцката газова компания „ДЕПА“ за осигуряване на количества газ към България в случай на необходимост.

АНКЕТА: Очаквате ли нова газова криза?