Официалният представител на компанията Сергей Куприянов съобщи пред журналисти, че "Газпром" е уведомил официално "Нафтогаз Украйна" за преминаване към авансово плащане на доставките на газ в съответствие с договора от 2009 г.

"Тази сметка "Нафтогаз Украйна" трябва да плати до 2 юни, а от 3 юни компанията ще получава газ за потребителите в Украйна само в заплатените обеми", е заявил той.

"Нафтогаз Украйна" от началото на май към днешна дата е получила 1,350 млрд. кубични метра руски газ за 655,4 милиона долара при цена от 485,5 долара за 1000 кубични метра, съобщиха от "Газпром", цитирани от ИТАР-ТАСС и БГНЕС. През април Украйна е внесла 2,7 млрд. кубични метра за 1,3 милиарда долара.

Куприянов съобщи още, че в момента просроченият дълг на "Нафтогаз Украйна" възлиза на 3,508 милиарда долара, което е достатъчна причина да се премине към предвиденото в договора предварително заплащане.

Планираната през юни доставка на 3,42 милиарда куб/м природен газ Украйна трябва да заплати по сегашната цена, която е 485,5 долара за 1000 куб/м. Това значи, че за да получава природен газ, Украйна трябва да плати предварително за юни 1,66 милиарда долара, поясни Куприянов.

"Ние сме готови за пазарен подход и Русия трябва да престане да използва природния газ като друго или нов тип оръжие", каза в Брюксел украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той съобщи, че след по-малко от 20 дни Украйна "ще предаде делото за газовите си дългове за разглеждане в Стокхолмския арбитражен съд, ако Русия не уреди този въпрос на пазарни условия".

Яценюк и висши служители на ЕС подписаха днес споразумение, според което ЕС ще предостави на украинското правителство помощ от 1 млрд. евро (1,37 млрд. долара), както и съдействие в изграждане на украинските институции.

Общата помощ, която ЕС ще отпусне на Украйна в размер на 11 млрд. евро е за подкрепа на бюджетните плащания на Киев, включително по отношение на газовия дълг към Москва, заяви Саймън О'Конър, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

АНКЕТА: Очаквате ли нова газова криза?