"Готови сме да разгледаме въпроса за отстъпки на Гърция за газа - цената за него е обвързана със стойността на нефта, която през последните месеци съществено спадна. Ние също сме готови да обсъдим възможността за предоставянето на кредити", заяви източник от руското правителство, цитиран от вестник "Коммерсант" и Дарик.

Според него обаче Русия е заинтересована от насрещни движения и по-специално да получи определени активи в Гърция.

Тази вечер гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига на 4-дневно посещение в Москва, а утре ще има срещи с президента Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев, ръководителя на Държавната дума Сергей Наришкин и патриарх Кирил.

"Заради сегашните разногласия между ЕС и Русия заради проблемите, възникнали от украинската криза, посещението на Алексис Ципрас в Москва има историческо значение. Европа и Русия сега се намират на исторически кръстопът. Целта на нашето правителство е да се предотврати по-нататъшното изостряне на конфликта, да се стигне до началото на нова пролет в отношенията между ЕС и Русия", изтъкна пред вестника гръцкият зам-военен министър Костас Исихос.

Германски политици пък са на мнение, че Ципрас не бива да обвързва посещението си в Москва с преговорите с ЕС.
"Политиката на икономии се провали, нека бъде дадена глътка въздух на Гърция, за да си поеме дъх", казват някои от тях.

Гернот Ерлер се опасява, че гръцкият премиер може да изложи на риск съществуващото единство в Европейския съюз по отношение на украинската криза и че Москва би могла да вбие клин в единството на западните партньори, като въздейства на страни, като Унгария, България и Гърция, поддържащи традиционни връзки с нея.

Критики по адрес на Ципрас във връзка с неговата визита в Москва отправя и Герда Хаселфелд, ръководителка на парламентарната група на германските християндемократи пред в. "Велт".

"Това пътуване на Ципрас не бива да се използва за търсене на повече пари от Русия, най-сетне гръцкото правителство трябва да осъзнае сериозността на ситуацията"
, казала Хаселфелд.