Протестират и гръцки текстилни работници, някои от които не са получавали заплати 24 месеца.

Препоръчва се гражданите, които пътуват към Гърция и искат да избегнат изчакването, да използват ГКПП "Илинден-Ексохи", предупредиха от пресцентъра на МВР.

В 11 часа жива верига от около 130 протестиращи гръцки работници блокираха главен път Е-79 на два километра след ГКПП "Промахон". От ОД на МВР-Благоевград съобщиха, че блокадата е до 12.30 часа и се въвежда от 12.30 часа пропускателен режим един час затворен - половин час отворен.
В 14 ч. живата верига на протестиращите се отстрани от пътя и започна преминаването на коли през ГКПП-Промахон, предаде "Фокус". След половин час главният път Е-79 беше блокиран отново.

По обяд колона от над 150 трактора тръгна от Серес по посока българската граница. 

Към 19 ч. бе възстановено временно движението и в двете посоки на ГКПП Промахон - Кулата, съобщи Лора Любенова, говорител на „Гранична полиция”. 
Зам.-областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни, че след отварянето на пункта автомобили и товарни превозни средства са пропускани в продължение на 45 минути, след което блокадата на граничния пункт е възобновена.
Повечето леки автомобили и много от товарните камиони успели да преминат границата.

Малко след 21 ч. отново бе възстановен трафикът през граничния пункт.

Все още не е ясно докога ще действа този график и как ще продължат протестните действия, обясни по-рано Бисер Михайлов след срещата с началника на ГКПП "Промахон" Йорго Пападопулос, предаде БТА. 
Той увери, че е осигурена безопасността на чакащите на територията на двата гранични контролно-пропускателни пункта. Ако се образуват по-големи колони, има готовност за монтирането на химически тоалетни и за дежурства на медицински екип с линейка за спешни случаи.

Шестима гръцки фермери, които се опитали да прекъснат движението на автомобили на българо-гръцката граница, са били арестувани при протеста, съобщиха представители на властите в Солун, цитирани от АФП, предаде БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е получил уверение от Георгия Базоки - главен секретар на Министерството на аграрното развитие и храните на Гърция, че е ангажирано цялото гръцко правителство по случая. По думите й нямало да бъдат допуснати ескалации. Министър Найденов ще разговаря утре и с гръцкия си колега Константинос Скандалидис, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

От Националната асоциация на българския бизнес пък се оплакаха на председателя на ЕК Жозе Барозу. На 7 февруари за пореден път българският бизнес става жертва на протести на гръцки граждани, които блокират движението на превозни средства през българо-гръцката граница през ГКПП „Кулата-Промахон", заявява председателят на асоциацията Светлозар Николов в писмо до Барозу.
По думите му, този вид протест нанася много големи загуби на българските превозвачи, на туризма, на търговията и на производството.

В началото на миналата година гръцките фермери блокираха ГКПП Кулата, което удари българския бизнес и предизвика гневът им.

Новината е аткуализирана в 21.42 часа